EDS: Británia a Európska únia – ako ďalej?

0
EDS (Autor: EDS)

Spojené Kráľovstvo by Brexitom stratilo veľa – prišlo by o ekonomické príležitosti, voľný prístup na jeden z najväčších trhov sveta, stalo by sa zraniteľnejším nielen ekonomicky voči takým silným ekonomikám ako je Čína či USA, ale i politicky, pričom by krajine hrozilo ďalšie škótske referendum o samostatnosti, keďže Škóti sú podľa prieskumov nadšení podporovatelia Európskeho spoločenstva. Británia by teda odchodom naozaj veľa stratila, pričom by každého člena EÚ i ekonomicky a geopoliticky oslabila spolu s ňou.

Avšak dohoda ohľadom podmienok, ktoré Británia EÚ predložila nemôže v žiadnom prípade redukovať kompetencie Únie a tým pádom oslabovať fungovanie spoločenstva. Británia tiež nemôže diskriminovať občanov EÚ, ktorí v Spojenom Kráľovstve žijú a pracujú. V rámci EÚ sa musí k všetkým občanom Únie pristupovať rovnakými pravidlami a v žiadnom prípade sa nemôže vyskytovať diskriminácia medzi európskymi národnosťami. Preto veríme, že britskí politici nájdu spoločne s tými európskymi cestu k adekvátnemu konsenzu, ktorí uspokojí a zároveň neoslabí obe strany a predíde vyhláseniu referenda na Britských ostrovoch.

Ak budú Európania držať pohromade a pokračovať vo vylepšovaní a prehlbovaní európskeho projektu, môžeme spoločne dosiahnuť veľmi veľa a stať sa silnou geopolitickou protiváhou a rovnocenným ekonomickým partnerom takých mocností akými si USA alebo Čína. Chce to len jednotu a vôľu ku kompromisom, ktoré sú v živote, vrátane toho politického, nevyhnutné. Dúfame, že si to uvedomujú aj britskí občania.

Centrála EDS

- Reklama -