Sedlák (TIP): Neničte nám našu zem

0
TIP (Autor: TIP)

Obyvatelia dotknutých obcí a majitelia pozemkov z východu Slovenska zorganizovali protestné stretnutie v krajskom meste. Prišli vyjadriť svoj nesúhlas s plánmi ťažobnej spoločnosti na ťažbu ropy a plynu v ich regiónoch. Svoju nespokojnosť v Prešove vyjadrila vyše stovka obyvateľov z obcí Ruská Poruba, Krivá Oľka a Smilno. Protest podporili svojou účasťou aj členovia Lesoochranárskeho združenia VLK.

Obyvatelia dotknutých obcí s transparentmi hlučne protestovali proti zámerom ťažobnej spoločnosti Alpine Oil & Gas, ktorá má v pláne ťažiť ropu a plyn v ich regióne. Týmto nenásilným spôsobom protestu sa snažili získať podporu nás ostatných pre ich neľahký boj so štátnou byrokraciou. Je smutné, že sa rozhoduje o nás a bez nás, vyjadrili sa protestujúci. Protestný míting by vôbec nemusel byť. Jednoducho skôr, ako začala ťažobná spoločnosť realizovať prieskum v dotknutých obciach, tak mala iniciovať rokovania so starostami, občanmi a majiteľmi pozemkov žijúcimi v týchto regiónoch. Nemala obchádzať občanov a bez dohody s nimi začať vybavovať povolenia a koncesie na prieskum územia.

Cena ropy na svetových trhoch dlhodobo klesá. Momentálne, po skončení protiiránskych sankcií, sa na svetové trhy dostane opäť veľké množstvo tejto komodity. Jej prebytok spôsobí ešte výraznejší pokles ceny. Z toho dôvodu mi nie je celkom jasné, prečo sa ťažobná firma snaží rôznymi nekalými praktikami pokračovať vo svojich prieskumných prácach aj napriek odporu obyvateľov dotknutých obcí na východe Prešovského kraja. Z celospoločenského hľadiska ťažba z prípadných nových ložísk plynu na východe nemôže podstatne ovplyvniť plynovú závislosť Slovenska. Naďalej budeme odkázaní na dovoz plynu od zahraničných dodávateľov. Prípadná ťažba je ale schopná v prípade havárie významne znečistiť životné prostredie. Narušiť krehkú harmóniu rovnováhy v prírode je veľmi ľahké. No vrátiť ju do pôvodného stavu stojí veľmi veľa peňazí a úsilia.

Sú obyvatelia dotknutých oblastí stotožnení s plánmi ťažobnej firmy? Viackrát sa vyjadrili, že chcú žiť a vychovávať svoje deti v zdravom prostredí. Ľudia v dotknutých obciach nemajú ľahký život, ale páči sa im a cenia si ho. Sú radi, že môžu žiť v čistom, neznečistenom prostredí. To je ich najväčšia devíza. Netúžia dýchať priemyselné exhaláty priamo vo svojich dvoroch a záhradách, netúžia piť znečistenú vodu zo svojich studní.

Obce sa aktívne bránia voči správaniu sa ťažiarov. Podali aj dve trestné oznámenia s podozrením na porušenie zákona pri výrube drevín v Oľke a za začatie prípravných prác, napriek nevykonaniu predbežného opatrenia v Ruskej Porube, dva dni pred Vianocami. Ľudia proti aktivitám ťažobnej firmy spísali aj miestne petície v Smilne aj Oľke. V ďalších dotknutých obciach v Závade, Ruskej Kajni a Pakostove prijali poslanci obecných zastupiteľstiev uznesenia proti ťažbe.

Obyvatelia tiež adresovali list predsedovi vlády aj prezidentovi republiky. Podporme obyvateľov dotknutých oblastí v ich snažení za zastavenie prieskumných vrtov. Vyjadríme im podporu v ich snahách uchrániť prírodné hodnoty pre nás a naše deti.

- Reklama -