Klus (SaS): Je snaha strážiť záujmy občanov mesta skutočne volebným populizmom?

0
Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

Vety v podobnom duchu síce zopakoval ešte niekoľkokrát, no v skutočnosti bol tento blog v ich príkrom protiklade. Poslanecký klub Banskobystrickej alternatívy v ňom primátor označil slovami „prázdne frázy, zatrpknutosť, nechuť a populizmus“ a osobitná pozornosť sa v ňom ušla aj mne. Vraj som skĺzol k populistickým predvolebným aktivitám a teda „PROTI-Banskobystrickej“ politike. Trošku mi to pripomenulo závan doby minulej pod heslom „kto nejde s nami ide proti nám“.

Do politiky som išiel s tým, že sa za žiadnych okolností nenechám vyprovokovať k tomu, aby som ju vnímal osobne. A tak som si položil otázku, čo pána primátora k takýmto vážnym slovám na moju adresu mohlo viesť? Z viacerých aktivít, ktoré som ako poslanec za posledných štrnásť mesiacov podnikol mi napadli najmä tri, ktoré mohli byť pomerne zásadným jablkom sváru.

To, že parkovanie v centrálnej mestskej zóne realizuje súkromná firma bez akéhokoľvek podnikateľského rizika, a teda s garantovaným ziskom, bol problém už pred mojim nástupom za poslanca. Že túto firmu vedenie mesta presadí aj na ďalšie roky, bol však pre mňa neakceptovateľný stav, ktorý som dával adekvátne hlasne najavo. O to viac, že naoko výhodnejšie podmienky pre mesto sú daňou za odpustenie 2,5 miliónovej investície, ktorú mala táto firma zrealizovať do konca minulého roka.

Podobné videnie som mal aj pri síce menšej, ale o to ošemetnejšej investícii do zmodernizovania malej časti svietidiel v našom meste. Konzervatívny odhad odborníkov totiž hovoril o približne trojnásobnej predraženosti celého projektu. Dokonca som zachytil aj kritiku, ktorá celý proces prirovnala ku kauze piešťanské CTčko, ktorá v roku 2014 zlomila politický väz o. i. podpredsedovi SMERu-SD a predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi.

V neposlednom rade ma do skupiny „PROTI-Banskobystrických“ poslancov celkom určite klasifikovalo moje hlasovanie proti cca. 3,8 miliónovému úveru na vstup mesta do plánovanej výstavby obchodného centra, ktorého súčasťou bude aj autobusová stanica. Pán primátor tento krok označil za strategický, resp. rozvojový projekt. Dodnes sme však nedostali odpoveď na viaceré zo zásadných otázok, ktoré ho sprevádzali. Napr. či dostavia investor autobusovú stanicu aj bez vstupu mesta a zvýšenia jeho dlhu? Alebo, prečo sa investor zbavuje údajne ziskovej resp. samofinancovateľnej časti v prospech mesta, keď nemusí? Otázkou tiež zostalo, prečo je potrebné vstúpiť do projektu už v tejto fáze a nepočkať na dokončenie celej investície? Čas pravdepodobne prinesie odpovede. Ja sa však domnievam, že podobne ako v prípade parkovania tu niekto dostane darček v podobe nulového podnikateľského rizika. To za asistencie vedenia mesta šikovne presunul na plecia viacerých generácií Banskobystričanov.

Nie, nespochybňujem pracovitosť a ťah na bránu pána primátora a jeho tímu. Na druhej strane, je mojou povinnosťou ako poslanca mesta strážiť záujmy jeho občanov, a to najmä pri míňaní verejných prostriedkov. Preto sa sám seba pýtam, na čo bolo dobré podobné škatuľkovanie tých, ktorí majú iný názor ako pán primátor? Verím, že ak to do budúcnosti myslí so vzájomnou komunikáciou a spoluprácou skutočne vážne, tak spoločne radšej budeme hľadať to čo nás spája, v prospech obyvateľov nášho mesta. Za seba hovorím, že som na to pripravený bez ohľadu na to, či budem aj naše mesto po marcových voľbách reprezentovať vo vláde resp. parlamente, alebo nie.

- Reklama -