Danko (SNS): Živnostníci opäť platia viac – dokedy ich štát chce žmýkať?

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Namiesto koncepčných riešení pre zlepšenie ich situácie a odbremenenie od prílišnej administratívnej záťaže a byrokracie jediným ,,opatrením” je neustále zvyšovanie odvodového zaťaženia.

Včerajší deň, 8. február bol ostatným dňom, v ktorom mohli živnostníci zaplatiť sociálne a zdravotné odvody – už však zvýšené. Živnostníci sa denno-denne stretávajú s narastajúcimi problémami a keďže sa pohybujú v praxi, podľa ich slov je situácia stále horšia a horšia. Napríklad za štyri roky sa minimálne odvody zvýšili o vyše 40 eur.

Živnostníci sú pritom pilierom ekonomiky, nesú najväčšie riziko a ručia celým svojim majetkom za podnikanie. Na dôvažok, byrokracia, s ktorou sa musí potýkať, ho odvádza od reálneho podnikania, pretože namiesto prevádzkovania živnosti musí študovať neustále sa meniace zákony, nové predpisy a pod.

Slovenská národná strana vo svojom volebnom programe navrhuje pre uľahčenie situácie živnostníkov znížiť daň z príjmu fyzických a právnických osôb na úroveň 19%, ako aj znížiť sadzbu DPH na úroveň 10% pre všetky slovenské potravinárske výrobky z dvora a na služby v cestovnom ruchu a kúpeľníctve. Práve podnikanie v kúpeľníctve – čo môže byť jedinečnosť Slovenska – si žiada skutočnú podporu od štátu.

Podľa SNS by však do rozpočtu namiesto stále viac žmýkaných živnostníkov mali prispieť nadnárodné monopoly a banky ako aj obchodné reťazce a telekomunikačné spoločnosti. SNS navrhuje ich osobitné zdanenie do výšky minimálne 6%, ako aj osobitnú daň z obratu obchodných reťazcov minimálne 6%. Pretože tieto spoločnosti dlhodobo zneužívajú svoje dominantné postavenie na trhu v neprospech svojich klientov – občanov, živnostníkov, malých a stredných podnikateľov.

- Reklama -