SaS: Naša alternatíva k tretiemu sociálnemu balíčku za miliardu eur

0
Eurobankovky (Autor: SITA)

„Politiku postavenú na prerozdeľovaní – čím viac vybrať od tých, ktorí tvoria hodnoty, a potom rozdeliť podľa nejakého kľúča, nejakých politických objednávok. Bohužiaľ,  často do toho vstupuje aj volebná korupcia. Pretože Smer jednoducho očakáva od ľudí, ktorým niečo daruje, že ho budú voliť. Alebo politiku pravicovú, ktorá umožní viac ekonomickej slobody. Strana SaS je poctivá pravicová strana. Aj v čase, kedy je veľmi ľúbivé rozprávať o tom, ako sa zachovajú vlaky zadarmo, vravíme nie. Je to celé pomýlené. My chceme ľuďom umožniť, aby si zarobili na to, čo považujú za správne,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Ponúkame alternatívu Ficovej miliarde. Hovoríme, že bude lepšie, ak miliardu od ľudí vôbec nevyberieme a vieme aj ako na to. „ Jedným z opatrení je vrátiť registračný poplatok na sumu 33 eur na každé auto a nie odkategorizovať tieto poplatky v závislosti od výkonu áut, ako je to dnes. Druhým opatrením, ktoré navrhujeme, je zníženie spotrebnej dane na benzín, a to na minimum, ktoré stanovuje legislatíva EÚ. Teda zo súčasných 550,52 eura na 1000 litrov na 359 eur. Toto je suma, ktorá by spôsobila, že ľuďom nechá ročne viac ako 177 miliónov eur,“ informovala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová. 

Ďalším opatrením je zníženie spotrebnej dane na naftu na minimum stanovené EÚ, teda zo súčasných 386,4 eura na 330 eur. Toto opatrenia by nechalo ľuďom 123,7 milióna eur. „Štvrtým opatrením pre motoristov je zníženie dane na nákladné autá opäť na minimum stanovené EÚ, teda asi na štvrtinu oproti súčasnosti pri najväčších autách. Štát by takto do ľudí vyzbieral o 154 miliónov eur ročne menej,“ uviedla Kiššová s tým, že tieto opatrenia by mali vplyv na každého, pretože cena akéhokoľvek tovaru súvisí aj s cenou dopravy. „Zníženie ceny pohonných hmôt by sa tak premietlo aj do zníženia ceny prepravovaných tovarov,“ dodala.

Podľa poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre verejné financie Eugen Jurzycu ďalšie opatrenie, ktoré pripravuje v rámci alternatívy k miliarde Roberta Fica je zrušenie povinných minimálnych odvodov živnostníkov. „Zrušíme daňové licencie, zvýšime limit paušálnych výdavkov živnostníkov na 60 násobok životného minima, teda z 5000 na 12.000 eur. Chceme zrušiť koncesionárske poplatky a zdravotné odvody z dividend,“ konštatoval Jurzyca. 

Dodal, že každý vie rozdávať.  „Aj my by sme mohli povedať, že vieme o tom, že u nás sa vymení len 100 bedrových kĺbov na 100. 000 obyvateľ, kým v Českej republike je to až 170 a v Rakúsku 300. Keby sme zobrali z týchto peňazí, mohli by sme vymeniť 200 kĺbov. Vieme tiež zaplatiť výmenu chrupu 115. 000 ľudí, odstrániť laserovým spôsobom až 760. 000 ľudí. Ale naše uvažovanie je, že o týchto veciach nech si rozhodne človek, ktorý má viac peňazí,“ objasnil Jurzyca.

Na rozdiel od projektu Fica naša ponuka nespočíva len v tom, že chcem dať viac slobody ľuďom, ale že budeme rozdeľovať väčší koláč kvôli dynamickým efektom. „Ak sa nechajú nižšie dane, koláč bude väčší. Chceme dať ľuďom istotu, že si kúpia to, čo naozaj chcú. Fico rozobral peniaze, ktoré si ľudia uložili v druhom pilieri na starobu a minul ich,“ povedal Jurzyca.

Nie je správne vybrať peniaze a rozdávať ich podľa akého si kľúča a hrať sa na Ježiška. „My vravíme, že je najlepšie pre ekonomiku a ľudí tie peniaze nevybrať. Preto ponúkame 11 spôsobov, ako by sme niektoré dane znížili alebo úplne zrušili. Takúto politiku sa budeme snažiť robiť, ak dostaneme mandát,“ uzavrel Sulík.

- Reklama -