Hudec (TIP): Nebehajme okolo horúcej kaše a zaveďme transparentné účty

0
TIP (Autor: TIP)

„Naťahujeme sa tu o to, či sa naozaj peniaze v školstve a zdravotníctve používajú na to, na čo sú určené, či sa neplytvá, nekradne. Či sa naozaj prikrývame perinou, na akú máme, alebo nám z nej niekto potichu kradne. Čo naozaj potrebujeme je, aby politici konečne odkryli, čo robia s našimi peniazmi. Nebehajme okolo horúcej kaše a urobme v tom konečne poriadok. Máme jednoduché riešenie, ktoré veľmi rýchlo ukáže, ako to je v skutočnosti. Zaveďme transparentné účty. Každá škola, každá nemocnica, nech má svoj transparentný účet. Však sú financované z peňazí, na ktoré sa musíme skladať všetci, tak prečo by sme nemali mať právo vidieť, ako sa s nimi nakladá?“ pýta sa predseda Strany TIP Tomáš Hudec a dodáva, „nech priamo sestričky, učitelia, ale aj pacienti a rodičia vidia, či naozaj ich škola alebo nemocnica používa financie účelovo a hospodárne. V prípade zavedenia takýchto transparentných účtov by celá verejnosť, vrátane novinárov a tretieho sektora mohla konečne oveľa jednoduchšie a efektívne kontrolovať tok financií a odhaľovať nekalosti.“

Návrh Strany TIP spočíva v tom, aby sa politické strany zaviazali, že bez ohľadu na výsledok volieb hneď na prvej riadnej schôdzi parlamentu navrhnú zmenu legislatívy tak, aby boli transparentné účty povinné pre školské a predškolské zariadenia, tak isto aj pre zariadenia poskytujúce zdravotnú starostlivosť platenú z verejných zdrojov. Neoddeliteľnou súčasťou transparentného účtu musí byť párovanie každého pohybu na účte s príslušnou zmluvou, faktúrou, platobným príkazom či príjmovým dokladom. Výnimkou má byť, vzhľadom na rešpektovanie zákona na ochranu osobných údajov, mzdová oblasť. Podľa návrhu Strany TIP by sa mzdy vyplácali v podstate ako doteraz, z existujúceho účtu zariadenia, na ktorý by si však mesačne celú sumu potrebnú na mzdy previedlo tiež zo svojho transparentného účtu. Nech je jasné, aká časť rozpočtu ide na mzdy. Cez transparentný účet by sa tak v praxi realizovali všetky platby za tovary, služby, prenájmy, ale aj prípadné príjmy z prenájmu alebo odpredaja majetku škôl alebo nemocníc.

„Toto je naozaj jednoduchý spôsob, ako urobiť vo financovaní škôl a nemocníc rýchly poriadok. Nie sú na to potrebné žiadne zložité štúdie, ani krízové či iné, záhadne vytvorené a zložito znejúce komisie. Nenavrhujeme však smerácke riešenie so zadnými dvierkami, kde by bolo viditeľné len komu a koľko sa platí. Nikto by však nevedel za čo. Preto ku každému pohybu na účte musí byť zverejnená zmluva, faktúra alebo iný doklad, z ktorého bude presne jasné, za čo konkrétne sa platilo. Nech je jasné, či sa niečo nepredražuje, neprepláca, alebo naopak, nepredáva alebo neprenajíma pod cenu. A aby sme ušetrili na poplatkoch za takéto účty, mali by byť pre subjekty a projekty financované z verejných zdrojov vedené bezplatne štátnou pokladnicou. Celý systém, ktorý bude zverejňované platby párovať so zmluvami a faktúrami môžeme postaviť a rozbehnúť za peniaze z eurofondov,“ doplnil navrhované riešenie Strany TIP o ďalšie detaily jej predseda Tomáš Hudec.

Strana TIP navrhuje vo svojom volebnom programe, aby takéto transparentné účty boli povinné pre všetkých poberateľov verejných zdrojov, na ktoré sa skladáme všetci. Nielen teda nemocnice a školstvo, ale aj ministerstvá, vláda, samosprávy či inštitúcie a organizácie s účasťou štátu. Kauza Váhostav inšpirovala Stranu TIP k tomu, aby do programu zahrnula povinné transparentné účty aj pre súkromné firmy, ak realizujú projekty platené štátom, napríklad výstavbu diaľnic. Niekde však treba začať a podľa predstaviteľov Strany TIP sú nemocnice a školy ideálnou príležitosťou, ako môžeme takýto účinný protikorupčný proces naštartovať.

- Reklama -