Most-Híd: V zdravotníctve sa stráca 1,7 miliardy eur

0
Zdravotné sestry (Autor: SITA)

Výdavky na zdravotníctvo sú v porovnaní s inými krajinami EÚ veľmi vysoké, čo podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára znamená, že primárnym problémom nie je nedostatok zdrojov, ale spôsob ich využívania. „Dlhodobo klesá úroveň zdravotnej starostlivosti a Slovensko sa prepadá v porovnaní so susednou Českou republikou. Zároveň stúpa výška zdrojov, ktoré idú do zdravotníctva,“ vyhlásil Béla Bugár. Tie však podľa neho nie sú určené na zdravotnú starostlivosť, teda liečenie pacienta, čo je veľkou chybou.

Podľa údajov Eurostatu až 32% zdrojov odchádza na nešpecifikované platby, kým v iných krajinách EÚ je to len 3 až 5 percent výdavkov. „Zároveň platí, že len 45% ide na zdravotnú starostlivosť, kým inde skoro až 80%. Znamená to, že u nás sa peniaze nevyužívajú na liečenie pacientov, ale na rôzne pofidérne účely,“ uviedol poradca predsedu a ekonóm Tomáš Meravý. Podľa neho by sa mal súčasný minister namiesto podávania trestných oznámení na zdravotné sestry sústrediť na odstránenie týchto systémových problémov.

Strana Most-Híd má podľa HPI najlepší program pre zdravotníctvo. Budúca vláda by mala podľa Bugára v prvom kroku zaviesť krízový manažment v zdravotníctve na určité obdobie. „Okrem iného, verejné obstarávania by sa mali centralizovať. Prioritou pre budúcu vládu by malo byť aj zavedenie DRG a elektronického zdravotníctva (eHealth),“ pomenoval priority Most-Híd Bugár. Tým by sa podľa neho dal znížiť podiel neklasifikovaných platieb a peniaze z verejných zdrojov by konečne išli na to najdôležitejšie – liečbu pacienta.

- Reklama -