Novotný (Šanca): Fico „molodec“ a hladovka pre sestry a učiteľov

0
Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

Tento týždeň som v jednom rozhovore s pravicovými intelektuálmi v Bratislave dokonca vycítil skoro obdiv k socialistickému premiérovi. Aký je len tvrdý a neústupčivý k odborárom. Nie ako Radičová, tá stále vyjednávala a hľadala dohodu.

Už som sa začal báť, že začnú nášho „zväzáka“ prirovnávať k Reaganovi či nebodaj Thatcherovej. Ani Reagan neustúpil štrajkujúcemu leteckému personálu a povolal armádu. A „Železná lady“ zavrela bane napriek obrovským protestom baníkov.  Je tu ale obrovský rozdiel, ktorý stojí za postrehnutie.

Reagan aj Thatcherová realizovali rozsiahle reštrukturalizačné zmeny v krajine a odborári im v tom chceli brániť. A oni ako presvedčení reformní pravičiari neustúpili.

Na Slovensku je to akosi naopak. Učitelia volajú po zmenách v školstve a jeho dofinancovaní, sestry sa od vlády po štyroch rokoch dožadujú splnenia sľubov o lepšom odmeňovaní. Niet sa čomu čudovať. Ficová vláda sa na školstvo a zdravotníctvo úplne vykašľala a venovala sa len biznisu.

Pripravené projekty za 190 miliónov eur z eurofondov, 20-krát predražené sifóny a spájkovačky pre školy, CT-čká, tety Anky a stravovacie služby z Luxemburska, vypovedajú o veľmi sofistikovanom a organizovanom rozkrádaní peňazí v školstve a zdravotníctve.

Ťažko sa potom vysvetľuje učiteľke či sestričke, že tú stovku čo chcú k výplate, nemôžu dostať, lebo na to nie sú peniaze.

Fico preto zvolil taktiku – nevyjednávať. Vyjednáva len so svojimi vernými „starými“ odbormi, ktoré s ním majú podpísane rôzne zmluvy. Staršiu o priateľstve a spolupráce, aj vlaňajšiu jesennú o neútočení.

Ale so štrajkujúcimi učiteľmi a sestrami o dohode nerokujú. Podľa mňa sa spoliehajú na to, že ich „vyhladujú“. Keď nepracujú, nedostanú plat a pri ich nevysokých mzdách veľké rezervy nemajú, dlho nevydržia – to je vládny „diabolský“ plán.

Možno bola vláda Ivety Radičovej slabá, ale bola hlavne iná. Ani ju nenapado nerokovať s učiteľmi, sestrami  a hľadala spoločné riešenia. A keď odišli z nemocníc lekári, tak sme na Úrade vlády s nimi vo dne v noci rokovali a za päť dní boli naspäť.

Smer to vidí inak. No a čo, že je 750 škôl v štrajku, no a čo, že sú dve fakultné nemocnice paralyzované. Ich voliči už dostali 1,90 eura k dôchodkom aj bezplané vlaky a na zopár učiteľov a sestier sa teda môžu vykašľať. Svet podľa Fica  však nebude trvať večne.

Niečo mi našepkáva, že 5. marca sa veci začnú prudko meniť. Nemocnice bez sestier a školy bez učiteľov fungovať nemôžu a nevedia. Nová vláda sa s nimi skôr či neskôr bude musieť dohodnúť.

- Reklama -