Hudec (TIP): Sme právom nahnevaní, lebo zmeny by sa dali urobiť ľahko

0
Zľava: Podpredsedovia strany TIP Martin Schwantzer, Ivana Augustinská, Jana Vološinová a predseda strany Tomáš Hudec (Autor: SITA)

Tomáš, o sedem týždňov budú voľby. Ste pripravený na ostrú volebnú kampaň?

Tá sa už predsa dávno začala. Žiaľ, ako to už býva na Slovensku zvykom, viac sa v tejto kampani hovorí o škandáloch a aférach, než o tom, čo by táto krajina naozaj potrebovala. To je aj jeden z dôvodov, prečo sme išli do politiky, hovorili sme si, že to predsa nemôže ísť takto ďalej. Bojím sa, že ľudia prestanú úplne veriť politikom a zanevrú na politiku. To by bolo zlé. Veľmi si prajem, aby sme žili v takej normálnej krajine, kde sa veci hýbu dopredu, a kde sa politici aspoň na dôležitých veciach vedia dohodnúť.

Hovoríte o politike spolupráce, myslíte si, že táto téza Strany TIP má šancu na úspech?

Niekedy som skeptický, ale potom si hovorím, že predsa skúsiť to musíme. Pozrite sa, ja netvrdím, že Fico sa začne objímať so Sulíkom alebo Procházka s Matovičom. To nie je ani potrebné. Ale poďme sa dohodnúť aspoň na pár veciach a povedzme si, že niečo spolu všetci tak, ako sme, urobíme pre túto krajinu. Normálne sa ako ľudia dohodnime, že toto je dobré a poďme do toho.

Čo by to mohlo byť?

Bude mi stačiť úplne pár zásadných vecí. Dohodnime sa, že spoločne budeme proti imigračným kvótam a stojme za tým bez ohľadu na to, ktorá strana bude vládnuť. Viete, ľudia si o 50 rokov nebudú pamätať aféry pravicovej alebo ľavicovej vlády, ale budú hovoriť o tom, či sme imigráciu zvládli. Či Európa zostala Európou, alebo nie. A potom sa poďme všetci dohodnúť podľa mňa na úplne najdôležitejšej veci. Povedzme si všetci, že prestaneme vyťahovať korupčné kauzy, ale budeme proti korupcii naozaj spolu bojovať. Skrátka, že to skúsime a ukážeme ľuďom, že aj politik môže urobiť niečo dobré.

Korupcia je téma, s ktorou idete do volieb. Bude to stačiť?

Hovoríme nielen o korupcii, ale máme, samozrejme, v programe všetko, čo treba. Ale či chcete alebo nechcete, korupcia je kľúč. Ideme do volieb s tým, v čom si myslíme, že sme na naozaj jednotka. Náš protikorupčný program je fakt dobrý a prepracovaný. Robili sme ho s expertmi, ktorí sa v tom dokonale vyznajú. Sú tam konkrétne opatrenia, ktoré nestoja nič. Ja som úplne presvedčený o tom, že keby sa náš projekt Spolupráca proti korupcii aspoň sčasti naplnil, aspoň spolovice, táto krajina sa zásadne zmení. Viete, nasľubovať sa dá čokoľvek.

Veď práve aj na to sa chcem opýtať. Sľubov tu už bolo, veria tomu ešte ľudia?

Myslím, že skôr nie. Ale preto my im chceme povedať pravdu. Keď som na stretnutiach s ľuďmi, oni mi často hovoria, že nápady máte dobré, ale kde na to zoberiete. Ja im hovorím, že počúvajte. Korupcia stojí túto krajinu 3 miliardy eur ročne. Chápete? 3 miliardy! Matovič hovorí, že za to by sme mohli celý jeden rok jesť zadarmo. Ja hovorím, že nie. Za 3 miliardy by sme mohli všetko zlepšiť. Cesty, školy, nemocnice, jednoducho všetko. Tam je odpoveď, že kde na to zobrať peniaze. Štát má dosť peňazí, len nesmú končiť v bezodnej korupcii. To je kľúč. Riešenie máme pred očami, len treba po ňom siahnuť.

Ale prečo by mali ľudia uveriť, že to dokáže práve Strana TIP.

Prečo? Pretože už máme toho dosť. Sme nahnevaní na systém. Na to, že nefunguje a na to, že sa dá tak ľahko zmeniť. My sme nešli do politiky, aby sme niečo získali. My máme svoju prácu, máme svoj život, ale cítime, že by sme vedeli Slovensku pomôcť. Nič iné za tým nie je. Nahnevaní sme právom. Zmeny sa totiž dajú urobiť ľahko. Všade, kam chodím, to hovorím ľuďom a oni mi rozumejú. Jednoduché opatrenie, ktoré stoji pár centov. Každá firma, ktorá robí veľké zákazky pre štát, bude dostávať peniaze od štátu na transparentný účet. A na tom účte každý jeden človek uvidí, čo sa stalo s tými peniazmi. Naozaj išli napríklad na stavbu? Alebo niekam zmizli? Do daňového raja? Alebo na súkromný účet? Pochopte, že toto opatrenie nestojí nič. Ani euro. A viete, prečo sa hnevám? Poslali sme list každému predsedovi politickej strany a navrhli sme to. Odpoveď? Žiadna. A teraz pozor! Tak myslíme to vážne s tými rečami o transparentnosti, alebo je to len iba tak naoko?

Čo to je podľa vás?

Mám pocit, že politici podceňujú ľudí. Ale tí si raz povedia, že majú toho dosť. A myslím, že by bolo rozumnejšie a lepšie pre krajinu, ak by politici vstúpili do seba a začali meniť to, čo môžu urobiť rýchlo a netreba na to miliardy. Poďme bojovať s korupciou naozaj, nie akože. My náš program dáme k dispozícii a budeme radi, keď si ho prisvojí iná strana. Smer, Most, Sieť, ktokoľvek. Budeme radi, lebo to myslíme s krajinou dobre.

- Reklama -