Pamula (SNS): Idea modernej politickej kultúry

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Jedným z cieľov súčasných politických strán, ktorých poslanci zohrievali parlamentné lavice, je vykresľovať a idealizovať svojim programom budúcnosť voličov, avšak na druhej strane deštruktívne hania konanie svojej konkurencie. Zo svojej minulosti vyťahujú to dobré, ale paradoxne, na to, čo sa im nevydarilo, sa zabúda. A tiež v opačnom garde.

Tak takto v krátkosti funguje politický boj o preferencie, o hlasy občanov – voličov na Slovensku. Pozerajúc sa na to normálnym zdravým sedliackym rozumom: Volič – občan upadá do letargie a nad štatistickými parametrami výsledkov účasti v budúcich voľbách, resp. záujme, alebo nezáujme voliť, si renomovaní špecialisti politologického spektra lámu hlavy.

Moderná politika však musí mať iné parametre. Parametre, ktoré pozitívne reprezentujú dianie politickej kultúry do vnútra i navonok. Politiku vedenú v serióznom duchu absolútnej morálky a fair play konaniach. O dobrých a prospešných riešeniach kumulovať a stavať tak politiku na pevných pilieroch tímovej súdržnosti, ktorých výsledky sa skôr či neskôr prejavia v pozitívnom duchu.

Dnešný hektický, predigitalizovaný svet si vyžaduje tímového ducha, vzájomnú úctu, no predovšetkým morálny základ. Búria sa učitelia, búria sa zdravotníci, verejnosť je znepokojená stále zvyšujúcim sa dôchodkovým vekom, či všeobecnou neistotou. Schengen a hranice Európskej únie s cunami utečeneckej masy ukázali, akej vážnej kríze čelíme a aké je dôležité kolektívne rozhodovanie.

Tak, ako veľkých a silných počúvajú menší a slabší, tak aj menších a slabších by mali počúvať veľkí a sliní, v súlade a v princípe modernej demokracie. Slovenská národná strana má záujem budovať moderné a vyspelé Slovensko, vo vzájomnej úcte k politikom a politickým stranám, ktoré sú síce konkurenciou, ale v prvom rade sú to partneri v rámci prospešných, serióznych, férových a racionálnych riešení pre spoločnosť, v ktorej žijeme a pre spoločnosť, v ktorej budú žiť naše deti.

(Autor je predseda Krajskej rady SNS Košice.)

- Reklama -