Mihál (SaS): Krajina pokút a byrokracie

0
Bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál. (Autor: SITA)

Vaša firma si od rakúskeho dodávateľa kúpila stroj, na ktorý vám rakúsky partner poskytuje servis a zabezpečuje preventívne kontroly. Raz za polroka tak príde do Bratislavy rakúsky technik, ktorý vykoná pravidelnú údržbu. Trvá mu to hodinku – dve a odchádza späť.

Od 18. júna 2016 bude musieť váš rakúsky dodávateľ oznamovať cestu svojho zamestnanca na Slovensko nášmu Národnému inšpektorátu práce. Jeho zamestnanec musí mať pri sebe pracovnú zmluvu. Rakúsky dodávateľ musí viesť evidenciu pracovného času svojho zamestnanca počas jeho (hodinového…) pobytu na Slovensku. A na požiadanie musí predložiť inšpektorátu práce výplatnú pásku, ktorou preukáže, že mzda jeho zamestnanca bola najmenej vo výške slovenskej minimálnej mzdy (smajlík). Inšpektorát práce má pritom právo požadovať preklad pracovnej zmluvy a výplatnej pásky do slovenčiny.

Krútite hlavou? Áno, toto sa bude diať od 18. júna, odkedy bude platiť nový zákon o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov. Zamestnávatelia z iných členských štátov Európskej únie budú mať tieto povinnosti voči nášmu inšpektorátu práce pri vyslaní svojich zamestnancov na Slovensko v rámci dodávky prác alebo služieb. Hoci pôjde len o krátky hodinový výjazd z Hainburgu do Bratislavy kvôli náhlemu servisnému zásahu, tieto povinnosti si bude musieť rakúsky zamestnávateľ splniť pod hrozbou pokút a sankcií.

Pozor na vašich dodávateľov

Vo vašej firme sa pokazilo kúrenie. Objednáte si pomoc v kúrenárskej firme. Tá vám pošle svojho pracovníka, ten opraví čo sa pokazilo. Problém však je, že nepôjde o zamestnanca kúrenárskej firmy s pracovnou zmluvou – ale kúrenárska firma vám pošle živnostníka, ktorého „zamestnáva na živnosť“. Akurát máte vo firme inšpekciu práce. Všetko máte v poriadku, vaši zamestnanci majú riadne pracovné zmluvy, vzorne dodržiavate Zákonník práce. Inšpektor si však všimne nešťastného inštalatéra, ktorý vám opravuje pokazený kotol. Zistí, že pracuje pre kúrenársku firmu na živnosť. A je zle. Kúrenárska firma dostane pokutu 2000 eur za to, že nemá so živnostníkom uzatvorenú pracovnú zmluvu, pretože – podľa vyjadrenia inšpektora – vykonáva závislú prácu.

Potiaľto je to príbeh, ktorý sa dá ako-tak pochopiť – ak inštalatér vykonáva závislú prácu pre nejakú firmu, má v nej mať uzatvorenú pracovnú zmluvu. Ak tak nie je, výsledkom je sankcia. Lenže pozor. Od 18. júna pokutu dostane nielen firma, ktorá nelegálne zamestnáva, ale aj odberateľ jej služieb. Uvedený príbeh tak bude mať pointu v tom, že pokutu inšpektorát udelí aj vám, pretože ste si objednali službu, ktorú dodávateľ vykonal prostredníctvom nelegálne zamestnaného zamestnanca – živnostníka bez pracovnej zmluvy. A bude to najmenej 2000 eur, čiže rovnako, ako keby ste toho živnostníka nelegálne zamestnávali vy sami.

Čo sa to stalo so Slovenskom?

Z niekdajšieho stredoeurópskeho tigra sa stala krajina pokút a zvyšujúcej sa byrokracie. Keď už sme nevedeli vymyslieť nič nové pre slovenských zamestnávateľov – tak zavedieme nové povinnosti pre zahraničných zamestnávateľov, ak sa odvážia poskytovať svoje služby na Slovensku. Keď nevieme inak bojovať proti čiernej práci a nemáme radi živnostníkov, tak si vymyslíme nové pokuty, ktorými „odmeníme“ tých, čo sú odberateľmi služieb vykonaných „na konci“ živnostníkmi. Minister Richter urobí tlačovku, na ktorej slávnostne vyhlási, že sa zvýšil počet zamestnancov – to, že súčasne na Slovensku zanikne rovnaký počet živností, tým sa už nepochváli.

Nuž, pokiaľ bude vo vláde Smer a na ministerstve práce tandem typu Richter – Ondruš, tak to na Slovensku inak nebude. Nepochybujem, že si všetky „náboje“ nevystrieľali a ak im dáte možnosť, v rokoch 2016 – 2010 zavedú ďalšie pokuty, tie súčasné ešte zvýšia a vymyslia aj nejaké to nové „lajstro“.

Druhá možnosť je, že o pár dní využijete svoje právo a vyprášite ich aj s ich kolegami preč z vlády a ministerstiev.

- Reklama -