Jurinová (OĽaNO): Máme riešenia pre Slovensko

0
Erika Jurinová (Autor: SITA)

Išla som do neznámeho, mala som obavy, no v jednom som mala absolútne jasno. Mojim cieľom bolo využiť túto pozíciu na prácu pre ľudí. Štyri roky som sa nielenže snažila pomáhať konkrétnym ľudom, ktorí sa na mňa obracali so svojimi konkrétnymi, často i osobnými problémami, ale najmä prípravou zmien, ktoré život uľahčujú. Z nich bola však, vďaka tomu že som bola „opozičná“, máloktorá úspešná. V spolupráci s odborníkmi aj kolegami z iných politických strán, sme tiež hľadali riešenia celospoločenských problémov. Dôkazom toho, že s OĽaNO sa dá výborne spolupracovať je aj množstvo odborných konferencií, ktoré sme zorganizovali. Vďaka tomu máme kopu podnetov a návrhov na zmeny, ktoré by Slovensko výrazne posunuli vpred! Stačí len, aby po voľbách vznikla otvorené vláda ochotná nasmerovať našu krajinu iným, lepším smerom, ako sa uberá teraz. Z rôznych podujatí, ktoré som v uplynulom období zorganizovala, vyberám aspoň tri najvážnejšie…

Boj proti korupcii

Korupcia je pliaga, ktorá ničí Slovensko. Nebyť toho, že sa peniaze strácajú vo vreckách oligarchov, bolo by dosť na školstvo, zdravotníctvo, na viac verejných projektov, sociálne služby… Slovensko je krajinou s takmer najvyšším percentom občanov (89%), ktorí si myslia, že úplatkárstvo a využívanie konexií je tým najľahším spôsobom, ako získať verejné zákazky. Z 28 krajín EÚ je na tom horšie už len Grécko a Cyprus. Korupcia je, žiaľ, prítomná skutočne vo všetkých oblastiach života. Je to bezpochyby jeden z najvážnejších problémov Slovenska a je veľmi zlé, že predsa len časť našej spoločnosti sa tvári, že rozkrádanie verejných zdrojov je úplne prirodzenou súčasťou života. Dokonca si ani nemyslia že by sa to malo zmeniť a to je pre mňa nepochopiteľné. Aj preto som na pôde parlamentu zorganizovala konferenciu, na ktorej sa stretli občianski aktivisti, príslušníci antikorupčných zložiek polície, zástupcovia tretieho sektora  a politici. Výborné bolo najmä to, že sa na jednom mieste stretli všetky zložky bojujúce s korupciou a odštartovali lepšiu spoluprácu. Kľúčovým riešením, ako tam viackrát odznelo, môže byť  verejný tlak na odhaľovanie trestnej činnosti s preventívnymi opatreniami zameranými na zmenu postoja spoločnosti k páchaniu korupcie. Bol prijatý zákon na ochranu nahlasovateľov korupcie, ale vidíme, že v praxi vyzerá ako bezzubý nástroj, ktorý má len pekný názov. Vďaka novému zákonu sa síce právna ochrana oznamovateľov korupcie formálne zvýšila, avšak na to, ako sa bude uplatňovať v praxi je potrebné, aby Slovensko viedla vláda, ktorá to s bojom proti korupcii myslí naozaj vážne! Také prípady, aké máme na kandidátke OĽaNO (Otto Žarnay, Jan Marosz) sa už nemôžu opakovať! Je predsa nemysliteľné, aby človek, ktorý sa zachová morálne a ozve sa či už nahlásením úplatkárstva, či klientelistickej zmluvy, na to doplatil stratou zamestnania! Za kolegov v hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti môžem povedať: ak budeme vo vláde, nahlasovatelia korupcie budú skutočne chránení pred korupčnou mašinériou!

Podpora rodín

Mojou najdôležitejšou agendou odvtedy, čo som v politike, je však sociálna oblasť. Hľadám riešenia na podporu sociálne slabých, nezamestnaných, dôchodcov a v neposlednom rade na podporu rodín. Ako vieme Slovensko starne a nemôžeme pred tým zatvárať oči. Na konferencii o rodine, ktorú som tiež zorganizovala na pôde parlamentu, zaznelo veľa podnetných návrhov na vylepšenia systému alebo dokonca zmeny v legislatíve. Stretla sa s mimoriadnym záujmom odbornej aj laickej verejnosti, čo svedčí o tom, že táto téma je veľmi aktuálna a mnohých trápi. Ukázalo sa, že rodiny sužuje nielen ekonomická situácia, ale aj rozpad vzťahov a rodinných väzieb. Konferencia sa venovala dvom odborným témam: ako podporovať zakladanie rodiny a stabilitu rodiny. Podľa prieskumu, ktorý realizoval Inštitút pre výskum práce a rodiny medzi najsilnejšie dôvody odďaľovania zakladania rodiny patrí nedostatok finančných prostriedkov, problém s bývaním, nestabilita zamestnania. Je nevyhnutné, aby sa budoval dostatok školských a predškolských zariadení, ako však vyplynulo z odbornej diskusie, nádejou pre mladých ľudí môže byť aj možnosť dostať k nájomným bytom jednoduchšie ako v súčasnosti. Dnes je až vyše 90 percenta bytov na Slovensku v súkromnom vlastníctve, pričom len 3 percentá bytov sú nájomné. Aj v tomto sme oproti ostatným krajinám EU na tom mimoriadne biedne! Jednou z foriem pomoci rodinám je aj rodinné podnikanie, rodinné zdaňovanie a teda, že rodina by sa chápala ako samostatný subjekt daňového práva. No a ako veľmi dôležitá oblasť je aj prevencia rozpadu rodín, ktorá na Slovensku absentuje, napríklad obnovou sietí manželských poradní alebo iných pomáhajúcich profesií. Návrhov je mnoho, už ich len dostať do praxe.

Ochrana obetí kriminality

Pri nástupe do funkcie som si do svojho portfólia zobrala i oblasť, ktorá je už roky zaznávaná. V posledných dvoch rokoch sa nám ju však konečne podarilo dostať aj na úroveň vlády. Je ňou ochrana obetí násilia a kriminality. Neúnavne som spolu s kolegyňou Jankou Šípošovou (odborníčkou v tejto oblasti) o tejto problematike písala,  upozorňovala na ňu, hovorili sme o potrebe zákona o obetiach a – zorganizovali sme aj konferenciu. Opäť sa nám podarilo dať dohromady odborníkov, politikov a zástupcov tretieho sektora. Dovolím si tvrdiť, že aj vďaka nám táto téma už nie je úplne tabu a verím, že nová vláda už konečne natoľko potrebný zákon prijme.

Toto je opäť iba čiastka z mojich aktivít, ktoré sa nedajú všetky odprezentovať a ktoré dali základ novej spolupráci s odborníkmi. Prepojili sme ľudí z viacerých rezortov a posunuli sme sa o krok ďalej v riešeniach. Na týchto konferenciách a seminároch odzneli podnety od občanov a našli sa riešenia mnohých problémov. V tom vidím veľký zmysel svojej práce. Avšak nie sme na konci. Práca je rozrobená a treba v nej pokračovať, preto vás pozývam k voľbám 5.marca. Na našej kandidátke je množstvo skvelých a čestných ľudí, ktorí majú ako prioritu zmeniť „atmosféru v našej krajine a zlepšiť podmienky na život“. Rada by som s nimi spolupracovala.

Pozrite si moje video.

- Reklama -