Šanca chce poslanecký prieskum v nemocniciach

0
Šanca (Autor: Šanca)

S návrhom na zvolanie mimoriadneho Výboru NR SR pre zdravotníctvo, na ktorom by mali poslanci schváliť poslanecký prieskum v týchto fakultných nemocniciach, dnes prišiel člen výboru, poslanec NR SR a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný.

Podľa Novotného odchod stoviek sestier z nemocníc, ktoré vykonávali špecializovanú ošetrovateľskú starostlivosť na oddeleniach anesteziológie a intenzívnej medicíny, jednotkách intenzívnej starostlivosti, operačných sálach či novorodeneckých oddeleniach, vážne ohrozuje ich samotné fungovanie.

„Najhoršia je situácia v Prešovskej a Žilinskej nemocnici, ktoré sú od dnes doslova v krízovom režime. Zrejme sa nevyhnú spájaniu oddelení, odkladaniu plánovaných hospitalizácií a operácií, zatváraniu častí oddelení či odsúvaniu pacientov do iných nemocníc, čo by pre nich znamenalo zhoršenie dostupnosti,“ hovorí Novotný.

„Navrhol som preto poslanecký prieskum, ktorý by mal zistiť, ako je zabezpečené poskytovanie zdravotnej starostlivosti po personálnej stránke, aký je rozsah obmedzenia starostlivosti a ako je pre pacientov zabezpečená a dostupná prípadná zdravotná starostlivosť u iných poskytovateľov,“ dodáva Novotný.

- Reklama -