Šanca: Štátny plagát za päťsto eur. Šanca podáva trestné oznámenie

0
Šanca (Autor: Šanca)

Predražené a zmanipulované tendre, ktorým sa obstarávajú didaktické pomôcky do slovenských škôl sa konajú so súhlasom špičiek Smeru.

Na tlačovej konferencii to uviedla predsedníčka mimoparlamentnej strany Šanca Eva Babitzová. Avizovala tiež podanie trestného oznámenia, ktoré súvisí s tendrami, spojenými so spoločnosťou Kvant.

Babitzová špecifikovala prípad verejných obstarávaní Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) na pomôcky pre technické vyučovanie z roku 2013, v ktorých zvíťazila firma Kvant.

Firma Kvant

“V jednom prípade bola firma Kvant jediným uchádzačom v súťaži, v druhom prípade mala síce jedného konkurenta, ale obstarávanie vyhrala za obrovské milióny eur,” uviedla Babitzová.

Dokumentovala, že prostredníctvom týchto obstarávaní rezort školstva cez ŠIOV obstaral napríklad desaťeurovú spájkovačku za 117 eur, reťazovú pílu, ktorej cena v obchode je 90 eur za 580 eur.

Vrcholom je podľa Babitzovej plagát, ktorý ŠIOV podľa jej slov obstaral v súťaži za 492 eur. Ako upozornila, cenu nastavili ministerskí úradníci.

“Tí sa rozhodli obstarať plagát za 492 eur, pričom ho nazvali súbor lineárnych učebných pomôcok na znázornenie plynoinštalačných prvkov,” informovala Babitzová.

Trestné oznámenie

Šanca sa chystá podať trestné oznámenie za zanedbanie povinnosti pri správe verejného majetku. Formuláciu trestného oznámenia konzultuje strana s právnikmi. Babitzová priznala, že nemá dôkazy o personálnom prepojení medzi stranou Smer a firmou Kvant.

“Ak ŠIOV už do zmluvy napíše, že plagát stojí 492 eur, ak je v obstarávaní jediný uchádzač a obstaráva sa to takto predražene, je prehľadne jasné, že sa im rozdávajú peniaze s vedomím Smeru-SD,” uviedla Babitzová.

- Reklama -