SKOK!: Boj proti korupcii nebude úspešný, kým za mreže nepôjdu prví politici

0
SKOK! (Autor: SKOK!)

Laura Stefan, autorka protikorupčných reforiem, vďaka ktorým v Rumunsku zatvárajú jedného politika za druhým, navštívila pred pár týždňami Slovensko na pozvanie strany SKOK!. Pomohla nám aj s našim programom v oblasti boja proti korupcii.

Do verejnej prednášky sa zapojila aj bývalá premiérka Iveta Radičová, ktorá tiež pomohla s programom SKOK!-u v oblasti trhu práce.

Hlavnou lekciou pre boj proti korupcii je to, že generálny prokurátor musí byť nezávislý a nesmú ho voliť politici.

„Myši si nikdy dobrovoľne kocúra nezvolia. Skúsenosti z krajín, ktoré úspešne bojujú proti korupcii – napríklad Rumunska, kde trestne stíhajú aj bývalého premiéra – ukazujú, že upratovať treba od hlavy, a funguje to len vtedy, ak šéf prokuratúry nie je zaviazaný politikom,” hovorí predseda strany SKOK! Juraj Miškov.

Preto SKOK! jednoznačne presadzuje, aby voľba generálneho prokurátora nebola viac v rukách poslancov.

SKOK! si do svojho programu zapracoval 150 opatrení proti korupcii podľa organizácie Transparency International. Ide o rozsiahly zoznam záväzkov pre zlepšenie transparentnosti a zodpovednosti politikov a úradníkov. 

SKOK! presadzuje i zákaz účasti schránkových firiem vo verejnom obstarávaní a zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a úradníkov do takej miery, aby ich nepriznané majetky vždy prepadli v prospech štátu.

- Reklama -