Blanár (SMER-SD): Naši budúci poslanci

0
Predseda Žilinskej VÚC Juraj Blanár (Autor: zask.sk)

Táto exkurzia žiakom a pedagógom poskytla odborný výklad a v priestoroch NR SR mohli vidieť štátne pečate, ústavu, štátne symboly nášho štátu a iné dôležité dokumenty. V budove parlamentu sa tiež nachádzajú vzácne maľby, pričom jednou z nich je i unikátna maliarska zbierka od Albína Brunovského, ktorá je namaľovaná na drevených podkladoch a študentov vždy zaujala.

Následne exkurzia pokračuje prehliadkou rokovacej sály. Keďže počas rokovania Národnej rady Slovenskej republiky je vstup do tejto sály pre verejnosť i zamestnancov NR SR zakázaný, návštevy môžu priebeh rokovania sledovať z balkóna. Odtiaľ vidia priebeh diskusie k aktuálnemu návrhu zákona a hlasovanie, ktoré je zvyčajne dvakrát počas rokovacieho dňa. Vyskúšať si miesta poslancov, predsedu parlamentu alebo rečnícky pult si môže verejnosť len vo výnimočnom dni, a to počas otvorených dverí Národnej rady Slovenskej republiky vždy 1. septembra.

Po tejto odbornej časti exkurzie sa študenti a pedagógovia usadia v jednej z rokovacích miestností NR SR, kde spoločne diskutujeme o tom, čo videli a čo ich zaujalo. Vysvetlím im fungovanie parlamentu, ako sa prijímajú zákony, ako na Slovensku funguje legislatívny proces, kto môže navrhovať zákony a samozrejme, snažím sa zodpovedať ich zvedavé otázky, ktoré sú rôznorodé. Od politických a svetonázorových tém ich zaujíma napríklad aj to, akú hudbu rád počúvam. Veľmi rád so študentmi diskutujem, pretože sú otvorení a myslím si, že je správne, aby sme umožňovali mladým spoznávať parlament, miesto, kde sa prijímajú zákony, dianie v našej krajine a kde možno o pár rokov zasadnú do rokovacích lavíc práve oni. Pretože jedného dňa nás vystriedajú a budem rád, ak budú lepší ako my, poučia sa z našich chýb a nebudú sa báť zaujímať o veci verejné.

Keďže som bol milo prekvapený, aký veľký záujem je medzi študentmi o návštevu parlamentu, rozhodol som sa im okrem nenahraditeľného zážitku dať možnosť zapojiť sa i do súťaže Môj deň v parlamente. Podmienkou je odovzdať písomnú prácu, či už formou úvahy, básničky, rozprávania, opisu ich pohľadu na deň, ktorý prežili v parlamente, postrehov, dojmov, toho, čo ich prekvapilo, zaujalo, prípadne sklamalo. A každý polrok jeden víťaz získa tablet.

Som veľmi rád, že túto sobotu som mohol odovzdať cenu študentke Alexandre Korčákovej zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci, ktorá spolu so svojimi spolužiakmi z V.A práve na plese v Zborove nad Bystricou plnila časť z jej praktickej maturitnej skúšky. 

- Reklama -