Danko (SNS): Namiesto šikany a IT pokút radšej viac prevencie!

0
Andrej Danko, Predseda SNS (Autor: SITA)

Za 140 miliónov eur sa dá vystavať niekoľko kilometrov diaľnic, alebo napríklad prilepšiť pracovníkom vo finančne poddimenzovaných oblastiach – učitelia, zdravotné sestry a ďalší.

Na Slovensku je akási móda, že policajti sú strašiaci a kontrolóri. Pritom oveľa lepším nástrojom na elimináciu nehôd nie sú pokuty, ale prevencia a výchova. Účelom polície nie je ľudí šikanovať, ale pomáhať a vysvetľovať. Parlament, vláda i polícia by sa mali zamerať viac na preventívne opatrenie a na kvalitu a budovanie nových komunikácií. Podľa SNS zvyšovanie pokút za dopravné priestupky dlhodobo neznižujú počet dopravných nehôd. Inak sa zdá, že inštalácia plánovaného nového IT systému nie je prevenciou, ale len pokus o zvyšovanie príjmov do rozpočtu. V tejto súvislosti SNS upozorňuje, že v podmienkach tendra je lehota na prekladanie ponúk, alebo žiadostí o účasť 8. marec 2016, čo je tri dni po parlamentných voľbách.

Tender za 140 miliónov eur považuje SNS za záujem lobistických skupín, ktoré si chcú zabezpečiť zárobok na 20 rokov a generujú produkty len preto, aby ich predali štátnej správe. Veľmi zaujímavým faktom tiež je, že Pokiaľ SNS dostane dôveru voličov v marcových parlamentných voľbách, bude trvať na tom, aby bol tento tender v celom rozsahu zrušený.

- Reklama -