SaS: Vratky za plyn si ľudia niekoľkonásobne preplatili

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Samotná vratka je realizovaná zo štátneho rozpočtu, teda z daní nás všetkých. Vnímame ju ako almužnu za skryté a nepriame dane, ktoré ľudia platia v niekoľkonásobne vyššom objeme a s plynom nemajú nič spoločné. Takéto vratky nemajú čo hľadať v transparentnej ekonomike,“ hovorí podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Samotný spôsob určenia a distribúcie príspevku nemá žiadnu oporu v zákone a je možné očakávať množstvo sťažností od občanov, ktorí budú na príspevku ukrátení. „Z uvedených dôvodov som minulý týždeň podal podnet na Generálnu prokuratúru (GP), aby vyhlášku súvisiacu s vyplácaním príspevku zrušil a uviedol ju do súladu s platnými zákonmi. K vyplácaniu vratiek by následne malo dôjsť iba v tom prípade, ak si to štát bude môcť reálne dovoliť. Hlavnou podmienkou je, aby všetci ľudia dostali v plnej výške to, čo im Robert Fico sľúbil,“ dodáva tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.

To, na čo chceme predovšetkým upozorniť je fakt, že tento predvolebný úplatok si ľudia niekoľkonásobne predplatili, a to v cenách energií. Pričinením vlády dnes len v cenách elektriny platíme vo forme skrytých daní za politické opatrenia viac ako 16% z celkovej sumy. „Jedná sa predovšetkým o podporu obnoviteľných zdrojov, kombinovanej výroby elektriny a tepla, ťažby domáceho uhlia, odvodu do jadrového fondu, či dividendy štátnej prenosovej sústavy. Žiadna z týchto položiek nemá s elektrinou ako komoditou nič spoločné. Preto navrhujeme, aby bola hradená v plnej výške zo štátneho rozpočtu. V prípade dividend by malo dôjsť ku korektnej regulácii tak, aby klesla na nulu a spolu s ňou by primerane poklesla aj cena elektriny,“ vysvetľuje Galek.

Dodáva, že podľa analýzy inštitútu INESS, odstránením neprimeraných politických zásahov do energetiky dosiahneme v prípade účtov za elektrinu úsporu priemernej domácnosti ročne minimálne 60 eur. „Za štyri roky by to bolo 240 eur, čo je sedemnásobne viac, ako je priemerných a jednorazových 33 eur v takzvanej vratke za plyn,“ apeluje Galek.

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre verejné financie Eugen Jurzyca hovorí, že to, čo sa deje v energetike, aj v súvislosti s vratkami, nie je náhoda. Je to súčasť DNA každého valca. Smer-SD je valec, valcuje, obsadzuje spoločnosť a z toho vyplývajú stratégie, ktoré sa vždy opakujú.

„Jedna z nich je systematické odstrihávanie verejnosti od informácií. Socializmus padol vtedy, keď prišli prvé mercedesy z Rakúska na Slovensko a ľudia videli, ako vyzerá auto. Tu sa deje niečo veľmi podobné. Aj Európska komisia sa vyjadrila, že nevie, prečo máme napríklad také vysoké ceny energií pre priemysel. Absencia informácií a transparentnosti sa týka i zdravotníctva. Nevieme si porovnať kľúčové ukazovatele zdravotného stavu obyvateľov a systému so štúdiami OECD, pretože vláda ich tam neposiela. Po štyroch rokoch vlády Smeru nevieme, či majú učitelia vyššie platy alebo nižšie. Každé ministerstvo tvrdí niečo iné. Kam sme to dospeli?“ pýta sa Jurzyca.

Druhý princíp, ktorý používa „vládny valec“ je darčeky namiesto nepopulárnych zmien. „Namiesto toho, aby Robert Fico postupne odstrihával neefektívne dotácie do hnedouhoľného baníctva, čo by sa prejavilo vo vyšších dôchodkoch, robí presný opak, čo dlhodobo vedie napríklad k tomu, že budeme mať veľmi nízke dôchodky. Toto premiér zakrýva a dáva ľuďom darčeky vo forme vianočných dôchodkov. Vratky nie sú náhodný jav, je to systém,“ uzatvára Jurzyca.

- Reklama -