Glváč: Nové diagnostické laboratórium vo VŠC Dukla využijú okrem vrcholových športovcov aj vojaci

0
Minister obrany Martin Glváč (Autor: SITA)

„Tento týždeň bol takým pilotným projektom procesu, ktorý sme nastavili v našej koncepcii rozvoja VŠC Dukla, pretože chceme, aby prostriedky, ktoré sú vkladané do Dukly, mohli využívať aj ozbrojené sily. Máme jasný plán a toto bol len prvý krok. Tento týždeň využil 5. pluk tieto diagnostické zariadenia, ale som presvedčený, že v budúcnosti budú môcť ozbrojené sily využívať celé zázemie vojenského športového centra,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč.

„Sme veľmi radi, že celý týždeň u nás trénovala špeciálna jednotka Ozbrojených síl SR. Myslím, že naše vojenské športové centrum, ktoré patrí pod rezort obrany by malo svoje vedomosti a skúsenosti z prípravy odovzdávať nielen talentovanej mládeži, špičkovým športovcom, reprezentantom, olympionikom, ale aj vojakom,“ uviedol riaditeľ Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Richard Galovič. Zároveň zhodnotil, že vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sú rovnako vynikajúco vytrénovaní.

Počas týždňa sa 5 vojakov z elitného 5. pluku zapojilo do prípravy k najlepším „dukláckym“ športovcom a trénerom. „Verím, že sme ich niečo naučili, ale oni pre nás boli rovnako veľkou inšpiráciou a aj my sme od nich odpozorovali rôzne techniky, ktoré by sa dali využiť pri príprave vrcholových športovcov,“ zhodnotil šéf Dukly.

Ako uviedol vojak z 5. pluku špeciálneho určenia, takáto spolupráca je dobrá na to, aby si vedeli vzájomne vymeniť svoje skúsenosti s vrcholovými športovcami a získať know – how k tomu, aby bola ich príprava ešte dokonalejšia. „Či už fyzioterapeut, alebo kondičný tréner, nám vysvetlili na čom treba ešte popracovať, aby bol tréningový cyklus ešte kvalitnejší a dokonalejší,“ vysvetlil. Ako doplnil Michal Martikán je dobré vedieť, aké by mali byť hranice, okolo ktorých by sa mali či už vojaci z 5. pluku, alebo vrcholoví športovci pohybovať.

Súčasťou nového diagnostického laboratóriia je napríklad analyzátor krvných plynov so záťažovým EKG, bicyklový ergometer so záťažovým EKG, bežecký pás, myotest na diagnostiku dynamickej výbušnosti a sily dolných končatín,fitrodyne na testovanie silových schopností, elektromiograf s telemetriou na detailnú analýzu pohybu a keiser na meranie dynamickej a maximálnej sily.

- Reklama -