Galek (SaS): Vratky za plyn sme si sedemnásobne predplatili

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Obálku s predvolebným úplatkom mi na poštu navyše odniesol osobne. Jeho následná tlačovka bola naozaj iba pre ľudí so silným žalúdkom. Množstvom poloprávd, nezmyslov a ohovárania v priebehu pár minút obhájil čestný titul majstra populizmu. Blahoželám!

Jedna otázka mi však nedá spávať? Kto mu to všetko ešte žerie? Každému predsa musí byť jasné, že korupčné balíčky Roberta Fica majú jediný účel a to nakúpiť si hlasy voličov. Taktiež každý už predsa musel pochopiť, že z jeho vrecka tieto úplatky nepochádzajú. Berie si ich drzo zo štátnej kasy, teda peňazí, ktoré sme tam vo forme daní odviedli my všetci. Takto je to aj v prípade vratiek za plyn. Tieto si ľudia navyše niekoľkonásobne predplatili v cenách elektriny, ktoré máme jedny z najvyšších v Európe.

Vratky za plyn sú teda súčasne almužnou, ktorou sa Robert Fico snaží zakryť svoje zlyhania v boji s energetickou chudobou. Jeho výrazným pričinením dnes v cenách elektriny platíme vo forme skrytých daní za politické opatrenia  viac ako 16%.

Ide napríklad o podporu obnoviteľným zdrojom a kombinovanej výroby elektriny a tepla. Túto poslanci za stranu SMER schválili ešte v roku 2009 a následne sa pár ich politických podporovateľov na tom slušne nabalilo. Mená Brhel, Malatinský, či Lazár, spájané s korupčným škandálom vopred rozdelenej 120 MW kapacity na pripojenie fotovoltických elektrární sú myslím každému známe.

Ďalšou položkou v cene elektriny, je podpora ťažby domáceho uhlia. Túto v septembri súčasný minister hospodárstva Vazil Hudák predĺžil až do roku 2030. Ťažiť z toho však nebudú baníci. Prijímateľom podpory je riaditeľ baní Čičmanec, ktorý mal už v minulosti časť z týchto peňazí posielať po Jánošovi zabalené v alobale do straníckej kasy SMER-u.

Tiež netreba zabudnúť na štátnu akciovku SEPS, zodpovednú za prenosovú sústavu, ktorej poplatky sú regulované. Jednak práve tu sa rozdeľovalo tých vyššie uvedených 120 MW, no súčasne ju Robert Fico dodnes využíva ako dojnú kravu na dotovanie štátneho rozpočtu.

Žiadna z uvedených položiek  nemá s elektrinou ako komoditu nič spoločné a podľa správnosti by mali byť v plnej výške hradené zo štátneho rozpočtu. Toto je aj jeden z kľúčových bodov programu strany SaS a súčasne dôležitý krok na ceste k prebratiu zodpovednosti politikov za svoje rozhodnutia. V prípade zisku štátneho SEPS-u by malo dôjsť k regulácií prenosových poplatkov tak, aby tento bol vo výsledku blízky nule.

Odstránením neprimeraných politických zásahov do energetiky, podľa analýzy inštitútu INESS dosiahneme iba v prípade účtov za elektrinu úsporu priemernej domácnosti ročne minimálne na úrovni 60 EUR. Za štyri roky vlády Roberta Fica by to tak bolo 240 eur, čo je sedem násobne viac, ako je priemerných a jednorazových 33 EUR v takzvanej vratke za plyn. Ľudia by si preto mali rozmyslieť, či im Robertom Ficom nanútený jednorazový úplatok na konci jeho volebného obdobia stojí za to, aby sa do budúcnosti vzdali niekoľkonásobne vyššej sumy, ktorá by im v prípade pravicovej a ekonomicky transparentnej vlády ostala natrvalo v peňaženkách.

Vratky za plyn sú však už na pošte, o pár dní u vás doma v schránke. Napriek tomu, že ste o nič také nežiadali. Robertovi Ficovi je tiež jedno, že úplatky neprijímate. Môžete mu ich teda poslať späť, alebo tak ako sme sa rozhodli v strane SaS, použite ich na dobrú vec. V rámci výzvy Nechceme peniaze, ktoré sú uplácaním voličov! sme sa rozhodli preposlať ich tým, ktorí ich naozaj potrebujú.

- Reklama -