Zelník (SNS): Zdravotníctvo potrebuje systémové zmeny

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

V rezorte chýbali praktický lekári, špecialisti, zdravotné sestry. O povolanie zdravotná sestra už dávno prestáva byť záujem. V počte zdravotných sestier na 1000 obyvateľov patrí podľa OECD 2015 Slovensku takmer najnižšia priečka – 5,8 (2013) Nemecko 13,0 (2013) Dánsko 16,3 (2013). Priemer OECD je 9,1. V prepočte chýba na Slovensku cca 15-tisíc zdravotných sestier. Chýbajú lekári špecialisti. Ministerstvo nevytvorilo podmienky na generačnú obmenu. Zlyhala komunikácia medzi ministerstvom zdravotníctva a zástupkyňami zdravotných sestier. Vláda si zvolila iné priority – financie sa našli v štátnom rozpočte na úhradu vlakov, autobusov, vratky na plyn.

Výpovede zdravotných sestier len poukazujú na katastrofálny stav, v akom sa zdravotníctvo nachádza. Prísť o prácu je vždy zlá správa. Už vôbec nie je jednoduché rozhodnutie dať výpoveď dobrovoľne, na to musí byť veľký dôvod. Som presvedčený, že platy nie sú hlavným dôvodom pre výpovede. Je to beznádej, s akou sú každodenne konfrontované vo svojej práci, chýba špeciálny zdravotný materiál, lieky, ďalší nižší zdravotnícky personál. Áno stav sa nedá zmeniť zo dňa na deň. Štyri roky však je dosť dlhá doba – žiaľ, ministerstvo nič zásadné neurobilo pre zmenu. Na zlú, až zúfalú situáciu v rezorte zdravotníctva SNS upozorňovala opakovane.

Slovenská národná strana navrhuje, a má to zakomponované aj vo volebnom programe, aby všeobecne dostupnú zdravotnú starostlivosť zabezpečovala len jedna zdravotná poisťovňa ako verejnoprávna inštitúcia bez možnosti vytvárania zisku. Treba vytvoriť legislatívne podmienky pre vznik pripoistenia, platbu za poistencov štátu na úrovni minimálne 5 %, zaviesť spravodlivú cenotvorbu, ktorá zohľadňuje všetky náklady na diagnostiku a liečbu pacienta v podobe DRG. Je nutné rozšíriť Rezidentský program pre absolventov lekárskych fakúlt, aby mohli získať špecializácie v potrebných špecializačných odboroch, cez reálne ocenené výkony v rámci DRG systému primerané a spravodlivé odmeňovanie lekárov, zdravotných sestier a ostatných zdravotníckych ako aj nezdravotníckych pracovníkov pracujúcich v tomto rezorte a ďalšie.

- Reklama -