Novotný (Šanca) žiada ÚVO a MF, aby skontrolovali tender na novú nemocnicu v Bratislave

0
Šanca (Autor: Šanca)

„V súčasnosti beží úplne zbabraný tender na PPP projekt novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave, v rámci ktorého sa len míňajú verejné prostredky na poradcov, ale k novej nemocnici nepovedie. Preto som sa ešte 6. mája minulého roka obrátil na Úrad vlády SR so žiadosťou na predsedu vlády, aby tento zbabraný tender zastavil a pacienti nestrácali čas,“ vysvetľuje Novotný.

Úrad vlády jeho sťažnosť odstúpil na ministerstvo zdravotníctva a ÚVO, ktoré po následnej komunikácií odpovedali, že koncom roka 2015, resp. po skončení súťažného dialógu, začnú kontrolu zadávania zákazky aj hospodárnosti nakladanie s verejnými prostriedkami vo verejnom obstarávaní.

Podľa informatívneho materiálu z ministerstva sa súťažný dialóg na výber zhotoviteľa a prevádzkovateľa nemocnice skončil koncom decembra 2015. „Preto som dnes požiadal obe inštitúcie, aby začali kontrolu,“ vysvetľuje Novotný.

Podľa Novotného ministerstvo od začiatku nevie, čo obstaráva. Už vo Vestníku ÚVO k tendru samo ministerstvo napísalo, že „nie je ani po mesiacoch príprav….. objektívne schopné presne definovať najvhodnejšie technické požiadavky a právne a finančné podmienky na uspokojenie svojich potrieb…“

„Za čo teda ministerstvo zaplatilo 1,2 mil. eur poradcom a platí ďalej? Ako je možné, že sa tender, pri ktorom ministerstvo nevie, čo za 250 mil. eur chce a občania za neho majú za 30 rokov celkovo zaplatiť vyše šesť miliárd eur, dostane do fázy, kedy sú na stole ponuky konkrétnych uchádzačov?“ pýta sa Novotný. Podľa neho existuje vážne podozrenie z nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami.

Novotný predpovedá, že sa nová nemocnica nezrealizuje vôbec, čo je najhoršia správa pre pacientov, alebo sa zrealizuje zle. „Nesplní očakávania pacientov ani univerzít a môže to dopadnúť ako VÁHOSTAV – teda peniaze v schránkach, nevyplatení veritelia a požiadavka na ďalšie peniaze od štátu,“ obáva sa Novotný.

Podľa neho je jediným riešením zrušiť súčasnú súťaž a znova ju pripraviť po konzultáciách s oboma univerzitami, zdravotnými poisťovňami aj odborníkmi. „Cieľom je, aby sa do tendra prihlásili nielen lokálni oligarchovia či firmy zo schránkových rajov, ale najmä hráči, ktorí majú reálne skúsenosti s takýmito projektmi,“ uzatvára Novotný.

- Reklama -