SaS: V zdravotníctve sa dá usporiť milióny eur

0
Zdravotné sestry (Autor: SITA)

„Robert Fico a s ním aj celá jeho partaj sa demaskovali. Všetci vidíme, ako sa povýšenecky a despoticky správajú. Každý, kto sa ocitne v ich nemilosti, sa musí pripraviť na nátlak, grobianstvo, vyhrážanie a kompromitovanie. Každý, kto sa nenechá kúpiť balíčkom a zdvihne hlavu, je vládnym nepriateľom. Práve túto aroganciu moci treba pomenovať, lebo zástupcovia vládnej strany neuveriteľne spyšneli. A zabudli, že pýcha predchádza pád,“ hovorí podpredseda strany Sloboda a Solidarita Ľubomír Galko.

Dodáva, že vzorným nasledovníkom Roberta Fica je aj neschopný Viliam Čislák, ktorý je najslabším ministrom zdravotníctva v histórii Slovenska a to je latka jeho predchodcami položená veľmi nízko. „Minister Čislák vážnu situáciu zľahčuje, 600 sestier vo výpovednej lehote je podľa neho len „lokálny“ problém. Pritom slovenské zdravotníctvo strmhlavo letí ku dnu,“ prízvukuje Galko.

Poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca upozorňuje, že Slovenská republika klesla v rebríčku renomovanej Health Consumer Powerhouse. Padáme nielen z hľadiska výsledkov v zdravotníctve ale aj z hľadiska jeho financovania na dlh. Oboje so zaviazanými očami.

„Na to, aby sme mohli zvyšovať kvalitu zdravotníctva respektíve zastaviť pád, musíme poznať, aká je, v čom zaostávame. Informácie ale chýbajú. Nemáme funkčné DRG a neposielame dáta OECD. Odtiaľ by sme mohli získať dôležité porovnania,“ vysvetľuje Jurzyca a dodáva, že tie chýbajú v prípade životne dôležitých situácií. Chýbajú ale aj informácie, ktoré sú dôležité „iba“ pre udržanie kvality života. “Tieto, ale aj mnohé ďalšie, by pomohli hľadať príčiny krátkeho života Slovákov, ako aj nášho krátkeho života v zdraví.

Mimochodom, len jedna krajina mala staršie dáta v najnovšej štúdii OECD ako SR z 34 krajín. Partneri z V4 majú všetci najnovšie dáta. Strana Sloboda a Solidarita ponúka vo svojom programe opatrenia, ktoré pomôžu.

„Navrhujeme zákonne stanoviť povinnosť štátu zverejňovať kľúčové informácie, potrebné pre posúdenie kvality práce poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, poisťovní. Keď sme u nás dokázali presadiť zverejnenie všetkých zmlúv, tak musíme byť schopní presadiť zverejňovanie kľúčových informácií o zdravotnom stave. Rovnako navrhujeme spustiť funkčné DRG,“ hovorí Jurzyca.

Pripomína, že do zdravotníctva sme dali relatívne dosť peňazí. Podľa najnovších čísel dnes už na zdravotníctvo dávame až 18,3 percenta verejných financií, čím sa Slovensko dostalo nielen nad priemer Európskej únie, ale dokonca na prvé miesto v únii. „Slovensko pritom suverénne

preskočilo v súčasnom volebnom období úniu (aj V4) v náraste príjmov verejných financií. Peniaze teda sú a do zdravotníctva idú. Ide o to, aby sa v ňom rozdeľovali efektívne,“ prízvukuje poslanec.

Podľa informácií Transparency International Slovensko (TIS) Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) na CT a MR vyšetrenia ročne minie 80 miliónov eur. Ceny za vyšetrenia sú u nás pritom o desiatky percent vyššie ako v okolitých krajinách. „Keby u nás platili české ceny, hrubým odhadom by VšZP mohla ušetriť viac ako 30 miliónov eur ročne. Z rôznych odborných štúdií vyplýva, že v neefektívnosti zdravotníctva sa strácajú až desiatky percent výdavkov naň. Dlh slovenských nemocníc sa blíži úrovni 500 miliónov eur,“ uzatvára Jurzyca.

- Reklama -