Lukačovičová (Šanca): Autori, zbystrite pozornosť. Takto sa môžete vyhnúť sociálnym odvodom

0
Jaroslava Lukačovičová, podpredsedníčka strany Šanca (Autor: Archív J. L.)

Na začiatku autori a umelci vôbec nepatrili pod povinne poistené osoby, čo sa zmenilo k 1.7.2013, kedy sa aj oni prvýkrát zaradili do tejto skupiny osôb. Neuplynulo však veľa času a od 1. januára 2016 paradoxne zákon o dani z príjmov svojou zmenou dáva autorom možnosť úplne vypadnúť zo systému sociálneho poistenia.

O čo ide?

Osoby, ktoré dosahujú príjmy podľa Autorského zákona môžu mať dva druhy príjmov. Aktívne a pasívne. Aktívne príjmy sú za vytvorenie diela ako takého a pasívne predstavujú príjmy za udelenie práva na používanie vytvoreného diela, teda tzv. licencie alebo tantiémy. Tieto dva druhy príjmov sa správajú odlišne aj z hľadiska odvodov a daní.

K aktívnym príjmom je možné uplatniť reálne alebo paušálne výdavky, či nezdaniteľnú časť základu dane a vstupujú do výpočtu odvodov. K pasívnym príjmom je možné uplatniť reálne alebo paušálne výdavky, no nie je možné k nim uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane a nevstupujú do výpočtu odvodov.

Od 1.1.2013 platilo, že príjmy z autorského zákona sa uvádzajú v daňovom priznaní, s výnimkou článkov do novín, kde si autor mohol vybrať, či si príjmy sám uvedie v daňovom priznaní alebo mu ich objednávateľ zrazí zrážkovou daňou z príjmov a výplatou takto zdanených honorárov jeho povinnosti končia.

Sociálna poisťovňa celkom dobre „ryžovala“ na tom, že ak akákoľvek fyzická osoba mala v daňovom priznaní uvedené príjmy podľa autorského zákona a prekročila hranicu príjmu na odvody, mohla tvrdiť koľko chcela, že také príjmy už nemá, až do dňa, kým nedoniesla overené čestné prehlásenie, odvody platiť musela.

Máme nový rok a s ním opäť zmenu. Tentokrát však nie zmenu zákona o sociálnom poistení, ale zmenu zákona o dani z príjmov, ktorá zrejme úmyslom zabrániť únikom na dani z príjmov autorov dosiahla paralelne to, že autori môžu celkom vypadnúť zo systému sociálneho poistenia. Zmena spočíva v tom, že akýkoľvek príjem vyplácaný na základe autorského zákona by mal byť zrazený zrážkovou daňou z príjmu pokiaľ sa zmluvné strany nedohodnú inak. V praxi to znamená, že autor dostane vyplatený čistý honorár, ktorý už tým pádom nemusí uvádzať do daňového priznania, pretože sa považuje za daňovo vysporiadaný. A keďže nie je v daňovom priznaní, nemá si naň ako robiť zálusk ani zdravotná, ani Sociálna poisťovňa.

Nechať si teda príjmy podľa autorského zákona vyplácať zrazené zrážkovou daňou môže znamenať úplne sa vyhnúť odvodom do Sociálnej poisťovne. Nie vždy je to jediná cesta, a preto ponúkam pár prepočtov a kombinácií, ktoré abstrahujú od ďalších príjmov dotačného autora.

Autorkou blogu je Jarka Lukačovičová.

- Reklama -