Oráčová (SDKÚ-DS): Potrebujú poslanci parlamentu MHD zadarmo?

0
Logo strany SDKÚ-DS (Autor: SDKÚ-DS)

Hlavný príjem poslanca tvorí jeho plat podľa § 2 ods. 1 zákona 120/1993 vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky. Aktuálny plat poslanca je 1961 Eur.

Významnou zložkou príjmu poslancov sú paušálne náhrady. V podstate ide o to, že NR SR vyžaduje od poslancov, aby napríklad jazdili autom na rôzne podujatia, no nedáva im k dispozícii auto, ale takzvané paušálne náhrady, z ktorých poslanec uhradí všetky svoje výdavky spojené s výkonom činnosti. Výška paušálnych náhrad je stanovená v §4 ods. 1 zákona 120/1993 a to nasledovne:

  • Poslancovi s pobytom mimo Bratislavského kraja patrí 1.615 Eur
  • Poslancovi s pobytom v Bratislavskom kraji 1.358 Eur

Áno, presne tí poslanci, ktorí v piatok predpoludním opúšťajú parlament a utekajú domov. Áno, tí poslanci, ktorých v piatok o jednej po poludní už nikdy nikde nezoženiete.

Niektorí poslanci sú tak kreatívni, že potrebujú, aby im vlak stál priamo pod oknami. Dôkazom je Horná Štubňa, kde sa zrazu zjavila zastávka medzinárodného expresu Detvan, ktorý medzi Prahou a Zvolenom má pár minút aj na zastavenie sa v rodnej obci smeráckej poslankyne Evy Hufkovej. Že o šesť kilometrov má zastávku v Turčianskych Tepliciach, nad tým aj ŽSR len porkčili plecami.

Ale vráťme sa k poslaneckej práci. Teda k miestu výkonu práce. Každý poslanec má nárok na jednu alebo viac poslaneckých kancelárií, ktoré platí NRSR. Náklady na všetky kancelárie spolu nesmú byť vyššie ako 896 Eur. Táto suma môže byť použitá na prenájom viacerých poslaneckých kancelárií, celková suma však nesmie prekročiť stanovený limit. Pod prevádzkou poslaneckej kancelárie sa rozumie nielen prenájom samotnej kancelárie, ale aj prenájom počítačov, zariadenia kancelárie, internetu a pod. Jediným zjavným obmedzením poslanca je, že si nesmie na prevádzku kancelárie prenajať vlastný byt.

Poslanci sú však kreatívni, preto sa neraz stalo, že na poslanecké kancelárie využívajú priestory patriace príbuzným, či firmám ich kamarátov.

Poslanci majú ďalej k dispozícii kanceláriu priamo v areáli Bratislavského hradu, PC, tlačiareň, internet, telefón a kancelárske potreby.

Každý poslanec dostane na začiatku volebného obdobia notebook s tlačiarňou, ktorý si môže ponechať.

Každý poslanec má nárok na jedného alebo viac asistentov, ktorých platí NR SR. Náklady na všetkých asistentov spolu nesmú byť vyššie ako 2.077 Eur.

Všetci poslanci a dokonca aj poslanci, ktorí po skončení mandátu odišli do dôchodku, môžu využívať účelové zariadenie kancelárie Národnej rady SR v Častej – Papierničke. Jedna noc stojí poslanca a príbuzné osoby 10 Euro na osobu.

Poslanci môžu používať bezplatne prostriedky verejnej hromadnej dopravy, teda MHD a vlak.

Čo si myslíte, koľkí zo 150 poslancov NR SR využívajú na svoju prepravu MHD?

Tú MHD zadarmo, ktorú v Bratislave zobrali zdravotne ťažko postihnutým?

Naozaj si človek s mesačným príjmom vyše 3.000 eur nemá za čo kúpiť lístok, či električenku? Keď na to má človek, ktorý kvôli svojmu zdravotnému obmedzeniu nemôže pracovať a berie minimálny príspevok? Nemali by mať zadarmo aj stravu? Benzín?

V týchto dňoch sa v pléne parlamentu rokuje o budúcoročnom rozpočte. Aj napriek predvolebnému času neverím, že by poslanci začali od seba a začali šetriť tam, kde by to nebolelo. Namiesto toho opäť nepridajú učiteľom k výplate toľko, aby učitelia žili ako slušní ľudia a nie aby živorili. Viac nedostanú ani tí nešťastní držitelia ZŤP, ktorí za všetko, na rozdiel od poslancov, platiť musia. Veď čo! Čo môže taký kariérny poslanec za to, že niekto je postihnutý a nemá peniaze? Veď to nie je jeho problém…

Dámy a páni, seniori, mamičky na materskej aj držitelia preukazu ZŤP sú voliči.

Takže na záver by som len našim kariérnym poslancom, ktorí už nejaké to volebné obdobie sedia v parlamente, chcela odkázať, aby nezabudli odkiaľ prišli. A kam sa raz vrátia. Medzi tých obyčajných ľudí, ktorí si kupujú lístky na autobus, medzi ľudí, ktorí za hotel neplatia len desať eur za noc a najmä, vážení poslanci, raz sa vrátite medzi ľudí, ktorí vás už nezvolili.

Preto Vás, vážení voliči, žiadam, aby ste v marci dali svoju dôveru do rúk niekomu, kto ju posledné dve volebné obdobia nesklamal.

Barbora Oráčová

- Reklama -