SaS: Štrajk učiteľov je legitímny prostriedok, ako poukázať na dnešný stav školstva

0
Vyučovanie na cirkevnej škole (Autor: SITA)

„Ak chceme v kvalite vzdelávania, ale aj ekonomického rozvoja držať krok so západnými krajinami, musíme začať adekvátne platiť učiteľov. Je kľúčovou výzvou pre Slovensko nastaviť vzdelávací systém tak, aby sa kvalitou vedomostí a zručnosti naše deti neprepadali v globálnom meradlo, čo sa žiaľ aktuálne deje,“ hovorí poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre školstvo Martin Poliačik.

SaS považuje rast platov učiteľov, najmä tých začínajúcich, za kľúčový krok, ktorý musí byť sprevádzaný ďalšími opatreniami, ktoré sú spísané aj v našom volebnom programe, s ktorým sa uchádzame o podporu voličov. Je nevyhnutné realizovať dôležité zmeny vo vzdelávaní.

„Je dôležité hovoriť o témach, akými sú napríklad starnutie učiteľského zboru, nedostatočný záujem mladých ľudí o učiteľské povolanie, kvalita absolventov pedagogických fakúlt a skutočnosť, že učiteľom dnes môže byť skoro každý. Pri prijímaní na pedagogické fakulty sa takmer nerobí selekcia. Sedem z desiatich uchádzačov sa dostane na pedagogickú fakultu. Vo Fínsku je to len jeden z desiatich,“ upozorňuje Poliačik.

Dodáva, že všetko sú to témy, ktoré je potrebné začať riešiť. Zvýšenie záujmu o učiteľské povolanie, tým že bude adekvátne zaplatené, je kľúčom k rastu
kvality vzdelávania. „Nie je možné, aby vyučovanie našich detí bolo pre študentov vysokých škôl záchranné povolanie, keď už nič iné sa nepodarí,“ uzatvára Poliačik. 

- Reklama -