Most-Híd štrngá za zmenu

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Program Občianska vízia, konkrétne protikorupčný balíček, obsahuje podľa Lucie Žitňanskej viacero návrhov, ktoré sa zhodujú s návrhmi mimovládnych organizácii. „Je to napríklad procesná nezávislosť prokurátorov, obmedzenie schránkových firiem, odpolitizovanie polície,“ pomenovala niektoré opatrenia podpredsedníčka Most-Híd Lucia Žitňanská.

Podľa nej je dôležité si uvedomiť, že všetky problémy s korupciou a právnym štátom sa nedajú vyriešiť len jedným veľkým opatrením. Pripomenula pritom zákon na preukazovanie pôvodu majetku, ktorý Robert Fico považoval za svoju vlajkovú loď, ale podľa ktorého dodnes nebol odsúdený nikto. „Keď chceme účinne bojovať s korupciou, musíme jednak zužovať priestor, kde korupcia môže vznikať a keď ju už odhalíme, musíme aktérov korupcie aj potrestať,“ pomenovala dva momenty, na ktoré sú zamerané navrhované opatrenia protikorupčného balíčka strany Most-Híd.

Posilňovanie právneho štátu je podľa nej jednou z hlavných priorít strany Most-Híd. „Preto sme nemali najmenší problém dať verejný prísľub, že navrhované opatrenia prenesieme aj do vládneho programu,“ doplnila Lucia Žitňanská. Diskusiu s mimovládnymi organizáciami je podľa Žitňanskej veľmi potrebná. „Iniciatívy ako Štrngám za zmenu v tomto považujeme za dôležitých partnerov,“ vyzdvihla na záver dôležitosť aktivít občianskej spoločnosti a mimovládneho sektoru pre podporu dosiahnutia týchto cieľov Lucia Žitňanská.

- Reklama -