Kaník: Zmeňme rastúcu príjmovú nerovnosť. To nie je ľavicový blud

0
Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

Áno, je to problém. Ja si myslím, že máme riešenie, ktoré tento problém zmierňuje. A to dosť výrazným spôsobom.

Spočíva v zásadnej reforme zdaňovania, zavedením iného spôsobu, ktorý zmení redistribúciu bohatstva v krajine v prospech strednej a nižšej triedy. Nejde pritom o zvyšovanie sadzieb daní pre niektoré odvetvia, ako to vidím u niektorých tápajúcich strán. Žiadne ľavicové nezmysly. To nie je správna cesta.

Naše riešenie mení redistribúciu bohatstva a zároveň vytvára zdroje na zníženie odvodov o 10,61 %. Čítate správne – zníženie odvodov o viac ako 10 %! Výsledkom je, že zamestnancom vzrastú čisté príjmy a zamestnávateľom klesnú náklady. Je to nové a unikátne riešenie.

V čom toto riešenie spočíva?

Spočíva v zavedení obrátkovej, zrážkovej mikrodane vo výške 0,1 % z každej bezhotovostnej platby. Z bezhotovostnej preto, lebo bezhotovostný platobný styk v čoraz väčšej miere nahrádza hotovosť a hlavne, pri takomto spôsobe celý mechanizmus zabezpečí dobre nastavený bankový softvér. Bez nárokov na personál, bez vypĺňania priznaní, vratiek a inej byrokracie.

Ako by to v praxi fungovalo?

Fungovalo by to tak ako dnes funguje platba platobnou kartou. Z transakcie by bola zrazená daň vo výške 0,1 %, a príjemca platby by dostal čiastku zníženú o túto sumu. Pri platbe kartou sa tak deje neustále, ale čiastka o ktorú sa platba zníži je podstatne vyššia. 2 % a viac. Väčšina o tom možno ani nevie, ale je to tak.

Čo hovoria čísla?

Podľa objemu bezhotovostných platieb na Slovensku, objem takto získaných prostriedkov zavedením zrážkovej mikrodane vo výške 0,1 % korešponduje s objemom cca 10 % odvodov vyberaných sociálnou pistovňou od zamestnávateľov a zamestnancov. To umožňuje nahradiť týmito prostriedkami, ktoré získame zavedením mikrodane, znížený príjem v oblasti odvodov po ich znížení o 10,61 %. Tak aby nedošlo k žiadnemu výpadku príjmov.

Takouto zásadnou zmenou odvodov, spolu s poklesom zdravotných odvodov o 7 % a zavedením rovnej dane vo výške 15 % vzrastú čisté príjmy zamestnancov a klesnú náklady zamestnávateľov o nemalé čiastky.

Pozrime si to na príklade:

V prípade minimálnej mzdy ročný nárast príjmu zamestnanca je 230 Eur a pokles nákladov jeho zamestnávateľa 641,52 Eur. Pri hrubej mzde 950 Eur je nárast ročného príjmu zamestnanca 744,36 Eur a zamestnávateľ ušetrí 1504,80 Eur.

Príjmové postavenie strednej, ale aj príjmovo nižšej triedy sa výrazne posilní. Zmení sa redistribúcia bohatstva krajiny.

Takáto zmena by vystrelila ekonomický rast Slovenska prudko dohora. Výrazne by sa zlacnilo vytváranie nových pracovných miest, vzrástla by investičná atraktivita a konkurencieschopnosť Slovenska, výrazne by klesala nezamestnanosť.

Takéto zmeny a reformy Slovensko potrebuje. Zmeny v prospech ľudí, v prospech pracujúcich, v prospech strednej triedy. Takéto a ďalšie budeme presadzovať a prinášať. Tak ako v minulosti, keď sa nám podarilo zaviesť niekoľko zásadných reforiem, vďaka ktorým bolo Slovensko lídrom ekonomického rastu v Európe a nazývali ho Tatranským tigrom.

Ľudo Kaník
predseda strany Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník

- Reklama -