EDS: Podporujeme učiteľov v štrajku za školstvo európskej úrovne

0
EDS (Autor: EDS)

Avšak v tomto smere má Slovensko žiaľ naďalej veľké rezervy. Školstvo je dlhodobo pod-financované, školám chýbajú základné vyučovacie pomôcky, mnohé školy sú schátrané, učitelia nemajú dôstojné podmienky na vyučovanie, krajina nemá žiadnu univerzitu, ktorá by sa svojou kvalitou čo i len priblížila svetovým ratingom. Kľúčovým problémom je aj neadekvátne ohodnotenie učiteľov na Slovensku, ktorých platy sú oproti ich kolegom vo väčšine krajín EÚ žalostne nízke. Chýba im tak motivácia a nadšenie pre prácu pri nízkom ohodnotení ich rýchlo opustí.

Životná úroveň učiteľov na Slovensku v porovnaní s učiteľmi i iných štátoch EÚ sa navzájom radikálne odlišuje. Tieto rozdiely sa následne viažu i na záujem o dané povolanie a spoločenský status učiteľa v našej krajine. Kým v európskych štátoch, kde sú platy učiteľov najvyššie sa status učiteľa teší spoločenskému rešpektu a o učiteľské povolanie je záujem, v krajinách EÚ, ktoré sú na spodku platového rebríčka, je povolanie učiteľa považované za neatraktívne a neperspektívne. Tento negatívny trend v niektorých štátoch má potom vážne dôsledky i na samotnú výučbu. Veď práve atraktívne platy a dobré pracovné podmienky sú jednými z hlavných stimulov pre zabezpečenie vysokej úrovne spokojnosti a motivácie učiteľov na čo najlepší výkon tohto povolania. Učitelia s nízkym platom, pracujúci v nevyhovujúcich podmienkach nezrekonštruovaných škôl so starými pracovnými pomôckami a učebnými materiálmi sa však oprávnene môžu cítiť demotivovaní a frustrovaní. Ako potom môžu kvalitne vzdelávať budúce generácie Slovenska?

Slovensko si už konečne zaslúži európsku úroveň vzdelávania. Preto podporujeme štrajkujúcich učiteľov, ktorí žiadajú od vlády SR len to, čo je nevyhnutné na zlepšenie vzdelávania na Slovensku – vyhovujúce učebné pomôcky, kvalitnejšie učebné prostredie a lepšie pracovné ohodnotenie!

- Reklama -