Galek (SaS): Deravá vyhláška môže pripraviť ľudí o vratky za plyn

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Po utorkovom zverejnení vyhlášky Ministerstva hospodárstva, ktorou sa upravil spôsob poskytnutia tohto príspevku, sa naše varovania nielenže naplnili, ale pre amatérsku prácu ministerských úradníkov bude od pondelka, keď sa začnú posielať prvé poštové poukážky, štát vystavený riziku domácich súdnych sporov, ako aj konania zo strany Európskej komisie.

Jedným z nedostatkov je napríklad nejednoznačnosť definície príjemcu. Názov vyhlášky hovorí o domácnosti, avšak obsah o odbernom mieste. V tejto súvislosti môže dôjsť k situáciám, kedy napríklad domácnosť žijúca v prenájme, ktorá za plyn reálne platí, nedostane nič. Celý príspevok naopak obdrží prenajímateľ bytu, ktorý v ňom možno ani nikdy nebýval, no odberné miesto je písané naňho. V tomto prípade pôjde vlastne o dotáciu na podnikanie v oblasti prenájmu bytových priestorov.

Vyhláška súčasne definuje prijímateľa príspevku ako zákazníka dodávateľa plynu. Pritom toto odvetvie je pod drobnohľadom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý v rámci stanovenia regulovanej ceny zohľadňuje aj primeraný zisk. Ak teda príspevok vyplatený zo štátneho rozpočtu má kompenzovať zlacnenie plynu, ktoré nebolo premietnuté do regulovanej ceny znamená to, že dodávateľom plynu sa o celkovú výšku príspevku 48 miliónov vytvorí neprimeraný zisk na úkor všetkých platcov daní, ako zamestnancov, tak aj živnostníkov, podnikateľov a firiem.

Samotný príspevok má vplyv aj na hospodársku súťaž, pričom výrazne poškodzuje  dodávateľov tepla a to nielen v rámci centralizovaného zásobovania, ale aj spoločenstvá vlastníkov bytov s vlastnou domovou kotolňou. Množstvo plyn využité v tomto prípade na prípravu teplej vody a kúrenie totiž v príspevku pre prijímateľa nie je nijako zohľadnené a môže motivovať domácnosti  na odpojenie sa od systému.

Spôsob poskytnutia príspevku taktiež nespĺňa základnú požiadavku zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, aby sa dotácie poskytovali na základe predloženej žiadosti. Jej prílohou majú byť tiež doklady preukazujúce splnenie zákonom definovaných podmienok.

Každá takáto štátna pomoc navyše podľa Zmluvy o fungovaní Európskej únie musí byť notifikovaná Európskou komisiou, k čomu podľa verejne dostupných informácií nedošlo, nakoľko žiadosť o jej schválenie pravdepodobne vôbec nebola odoslaná.

Z uvedených dôvodov som dnes ráno odovzdal podnet na Generálnu prokuratúru SR s výzvou na zrušenie vyhlášky Ministerstva hospodárstva, ktorou sa ustanovuje spôsob poskytnutia a výška štátneho príspevku odberateľovi plynu v domácnosti. Cieľom tohto podania však nie je pripraviť ľudí o príspevok na plyn. Pokiaľ si to štát naozaj môže dovoliť a nejde zo strany ľavicovej vlády iba o populistické gesto pred voľbami, potom by mali vyhlášku sami stiahnuť a opraviť tak, aby peniaze boli doručené domácnostiam, ktoré si za plyn reálne platia.  Táto platba by tiež mala byť v plnej výške zodpovedajúcej celkovej spotrebe plynu potrebného aj na kúrenie či ohrev vody. Nejedna domácnosť by tak mala nárok na niekoľkonásobne vyšší príspevok. Tento však súčasne musí byť vyplácaný v súlade s platnými zákonmi, a to ako slovenskými, tak aj európskymi.

Úplne najvhodnejším riešením by však bolo transparentnou a systémovou reguláciou dosiahnuť nižšie ceny energií tak, aby do budúcnosti nám štát nemusel spätne, jednorazovo a účelovo nič vracať, ale aby nám radšej o to viacej ostávalo v peňaženke hneď a pravidelne.

- Reklama -