Novotný (Šanca): Kto chce zavrieť nemocnicu v Prešove?

0
Šanca (Autor: Šanca)

Triumvirát Čislák – Raši – Čuha dostal od SMERu úlohu ututlať výpovede sestier a páni zjavne nevedia, kam z konopí. Preto šíria podobné poplašné správy.

Cieľ je jasný: postaviť proti štrajkujúcim sestrám verejnosť a zastrašiť ich. Nestiahnete výpovede? Budú sa zatvárať oddelenia a pacienti budú musieť cestovať do Košíc! Za zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v treťom najväčšom meste Slovenska majú byť pred verejnosťou zodpovedné – ako ináč – sestry.

Tento príbeh však uveria nanajvýš na MDŽ mítingoch R. Fica.

Za krízový stav v mnohých štátnych nemocniciach, v ktorých plynú výpovede stoviek sestier, je totiž zodpovedný len a len minister zdravotníctva Čislák. Pri presadzovaní zákona o odmeňovaní zdravotníkov úplne ignoroval požiadavky sestier. Novela zákona o poskytovateľoch, ktorú parlament schválil po prelomení prezidentovho veta v decembri minulého roka, totiž sestrám v štátnych nemocniciach garantuje v priemere o 100 eur nižšie platy, aké v skutočnosti už dosiahli. A nijako nezohľadňuje odpracované roky, čo bola ich zásadná požiadavka.

SMERáci teda najprv sestry ignorovali, potom im schválili zákon, ktorý im garantuje nižšie platy ako majú. A keď dali výpovede, tak s nimi nerokujú o dohode, ale vyhrážajú sa zatváraním oddelení nemocnice. Takto riadi zdravotníctvo SMER!

Zodpovednosť však začína dobiehať aj premiéra Fica. Štrajkujúce sestry ho vyzvali na riešenie situácie. Správne usúdili, že od ministra zdravotníctva sa ho nedočkajú. Premiér im však odkázal, že minister má jeho dôveru a rokovať majú s ním…

Výpovede plynú sestrám na oddeleniach anesteziológie a intenzívnej medicíny, jednotkách intenzívnej starostlivosti, operačných sálach či novorodeneckých oddeleniach. Ide o vysokošpecializované činnosti, ktoré nie je možné vykonávať inými sestrami bez príslušnej špecializácie.

Ak odídu stovky špecializovaných sestier z nemocníc, nahradiť ich bude trvať roky. Jednoducho na trhu práce nie sú. V mnohých nemocniciach môže dôjsť k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Určite dôjde k zhoršeniu dostupnosti a kvality pre pacientov. To sú aj Ficovi voliči, ktorým kedysi sľuboval istoty.

Fico by preto nemal sestry ignorovať a ponechať situáciu na náhodu. Mal by rokovať a nájsť dohodu. Pre jej dosiahnutie je potrebné

  1. sestrám zabezpečiť odmeňovanie minimálne na úrovni, ktorú im garantoval zákon z roku 2011

  2. reálne zabezpečiť krytie vyšších miezd v nemocniciach navýšením rozpočtu pre zdravotníctvo o 55 mil. eur, čo  vláda sľúbila, ale nedodržala.

Ak bude premiér Fico sestry naďalej ignorovať, preberá plnú zodpovednosť za možné ohrozenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

- Reklama -