Babitzová (Šanca): Na zvýšenie platov učiteľov môže minister využiť eurofondy

0
Eva Babitzová, predsedníčka strany Šanca (Autor: SITA)

„Minister by napríklad mohol na chystanom štvrtkovom stretnutí učiteľom povedať, že jeho ministerstvo presmeruje 190 miliónov eur z nezmyselných projektov tam, kde ich je najviac treba a začne na tom okamžite pracovať,“ myslí si Babitzová.

Hoci ministerstvo tvrdí, že tieto prostriedky sa nedajú použiť na zvýšenie platov, podľa nej môžu využiť na príplatky pre začínajúcich učiteľov, ako aj skúsených učiteľov, ktorí ich zaškoľujú. Takisto sa z nich dá prispieť učiteľom, ktorí zavádzajú nové metódy vyučovania.

„Keby Draxler okamžite zadal svojim úradníkom prípravu projektového zámeru a výzvy na predloženie projektu, na pondelok zvolal Komisiu pri Monitorovacom výbore pre operačný program Ľudské zdroje pre prioritnú os 1 Vzdelávanie (ktorej predsedá, väčšinu v nej majú jeho úradníci a ktorá v septembri schválila 190 miliónov eur na viaceré podivné projekty), mohol by ešte v ten deň podpísať výzvu na prípravu národného projektu na zvýšenie ohodnotenia učiteľov a predstúpiť s ňou pred učiteľov,“ argumentuje Babitzová.

Hoci príprava a schvaľovanie projektu potrvá pár týždňov, oprávnené náklady vznikajú dňom vypísania výzvy. Nárok na príplatky by tak učiteľom mohol vzniknúť už od 1. februára 2016, aj keď by ich na výplatnej páske uvideli až v apríli alebo máji.

„Minister by si tak v pondelok podvečer mohol s učiteľmi sadnúť za stôl s prvým konkrétnym krokom a mohli by diskutovať o ďalších, aby učitelia mohli ukončiť štrajk čo najskôr. Dá sa to stihnúť, len trochu musí zamakať,“ uzatvára Eva Babitzová.

- Reklama -