Szitová (KDH): Sociálny balíček a minimálna mzda sú divadlom na ľudí, realita je iná

0
KDH (Autor: KDH)

„Kategorizácia so sumami pod hranicou minimálnej mzdy pôsobí tragikomicky. Vyzývame premiéra a vládu, aby nehrali na ľudí divadlo so sociálnymi balíčkami. Upravte legislatívu tak, aby zodpovedala výške minimálnej mzdy pre zamestnancov vo verejnom záujme. Ľudia si zaslúžia spravodlivú odmenu,“ vyhlásila Szitová.

Zamestnávateľ má plat v podhodnotenej tabuľke zamestnancovi dorovnať do výšky minimálnej mzdy, teda všetkým rovnako. „Znamená to, že zamestnanec s väčšou zodpovednosťou, napríklad ekonómka, a dlhšou praxou v konečnom dôsledku bude mať plat rovnaký ako zamestnanec v menej náročnej práci. Všetci budú mať plat dorovnaný do výšky minimálnej mzdy 405 eur,“ zdôraznila.

Sľuby a balíčky vlády sú divadlom, ale realita je iná. Živnostníci musia z vyššej minimálnej mzdy odvádzať vyššie odvody, samotný štát si však povinnosti voči svojim zamestnancom neplní. Premiér a vláda robí na ľudí divadlo. Dokazuje nariadenie vlády o platoch zamestnancov vo verejnom záujme (432/2015 príloha). Týka sa nepedagogických zamestnancov v školstve, ale aj všetkých zamestnancov vo verejnom záujme. Školníkov, upratovačiek, kuchárok, ekonomických a administratívnych zamestnancov. V druhom sociálnom balíčku premiér prisľúbil zvýšenie minimálnej mzdy. Na rok 2016 bola stanovená suma 405 eur za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou (279/2015).

- Reklama -