Šanca: Premiér Fico by mal sestrám pomôcť

0
Šanca (Autor: Šanca)

Podľa podpredsedu Šance a poslanca NR SR Viliama Novotného by ale premiér mal so štrajkujúcimi sestrami rokovať a pomôcť nájsť kompromis.

„Za krízový stav v mnohých štátnych nemocniciach, v ktorých plynú výpovede stoviek sestier, je totiž priamo zodpovedný minister zdravotníctva, ktorý pri presadzovaní zákona o odmeňovaní zdravotníkov ignoroval požiadavky sestier,“ hovorí Novotný.

Podľa neho novela zákona o poskytovateľoch, ktorú parlament schválil po prelomení prezidentovho veta v decembri minulého roka, sestrám v štátnych nemocniciach garantuje v priemere o 100 eur nižšie platy, aké v skutočnosti už dosiahli. Navyše vôbec nerieši odstupňovanie odmeňovania podľa odpracovaných rokov, čo bola zásadná požiadavka sestier.

„Napriek tomu, že som ministra aj poslancov Smeru opakovane upozorňoval na to, že zákon je zlý a vyženie sestry z nemocníc, úplne ignorovali realitu. Minister nereagoval ani na opakované výzvy sestier na rokovanie. Smer tak svojou aroganciou vedie mnohé nemocnice do krízového stavu,“ vysvetľuje Novotný.

Výpovede pritom plynú sestrám na oddeleniach anesteziológie a intenzívnej medicíny, jednotkách intenzívnej starostlivosti, operačných sálach či novorodeneckých oddeleniach. Tieto vysokošpecializované činnosti nemôžu vykonávať iné sestry bez príslušnej špecializácie.

„Ak odídu stovky špecializovaných sestier z nemocníc, bude trvať roky, kým sa ich podarí nahradiť. Na trhu práce totiž jednoducho nie sú. Situácia tak môže byť naozaj dramatická a v mnohých nemocnicach môže dôjsť k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ myslí si Novotný.

Šanca preto vyzýva premiéra Fica, aby rokoval so sestrami a pomohol nájsť dohodu, po ktorej by sestry stiahli svoje výpovede a neodišli z nemocníc.

Pre jej dosiahnutie je potrebné sestrám zabezpečiť odmeňovanie minimálne na úrovni, ktorú im garantoval zákon z roku 2011 a tiež reálne zabezpečiť krytie vyšších miezd v nemocniciach navýšením rozpočtu pre zdravotníctvo o 55 mil. eur, ktoré vláda sľúbila, ale nedodržala.

„V prípade, ak bude premiér Fico sestry naďalej ignorovať, preberá zodpovednosť za možné ohrozenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti, ku ktorej môže dôjsť v Prešove, Žiline, Trnave, Trenčíne a Martine po skončení výpovedných lehôt začiatkom februára a začiatkom marca,“ uzatvára Novotný.

- Reklama -