Brocka (KDH): Zo Slovenska “unikajú mozgy”

0
Július Brocka, poslanec NR SR (KDH) (Autor: SITA)

Dôvodom vysokej nezamestnanosti sú nielen zle využité eurofondy s nízkou pridanou hodnotou  zamestnanosti, ale i nevyužité eurofondy – prepadnutá  miliarda € ku koncu minulého roka. Zo Slovenska dokonca  vo zvýšenej miere „unikajú mozgy“ a prichádzajú sa zamestnať občania Rumunska /minulý rok odišlo zo Slovenska viac ľudí ako prišlo a cca 2800 si dokonca u nás zrušilo trvalý pobyt/.

Žiaľ, na Slovensku zanikajú pracovné miesta i vo sfére, kde by mali naopak pribúdať, v sociálnych službách pre seniorov, v novembri 2015 ich zaniklo 3500.

Vláda na jednej strane sponzoruje drahé pracovné miesta cez investičné stimuly pre niekoľkých veľkých zamestnávateľov, a na druhej strane zanedbáva možnosť podpory trvale udržateľných pracovných miest po celom Slovensku, najmä v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou.

Z ekonomického oživenia v Európe by sme vyťažili oveľa viac, aj v oblasti zamestnanosti, keby vláda nezmyselne neodmietala pružnejší zákonník práce, taký, ktorý by viac motivoval k zamestnávaniu aj malých podnikateľov. Rovnako i legislatívne opatrenia a zmeny v našom dôchodkovom systéme môžu znížiť nezamestnanosť na Slovensku: napríklad skorší odchod žien do dôchodku, ako navrhuje KDH – o 6 mesiacov skôr na každé dieťa – môže znížiť nezamestnanosť na Slovensku pod 10%.

- Reklama -