Simon (Most-Híd): Ak Ficovi ide o občanov, od februára zníži DPH na všetky pekárenské výrobky

0
Zsolt Simon, bývalý podpredseda strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Máme na to aby všetky potraviny mali nižšiu DPH , občania si to zaslúžia – vyhlásil dnes pred novinármi Zsolt Simon, ktorý  utorok na tlačovej besede vysvetlil a ukázal prostredníctvom vlastného kontrolného nákupu, prečo zníženie DPH na vládou vybrané potraviny v réžii Smeru nielen chaotické, ale aj nezmyselné.

„Nákup, ktorý som dnes urobil iba potvrdzuje, že spôsob, akým vláda Roberta Fica znížila DPH na vybrané potraviny je len účelovým krokom Smeru na získanie voličských hlasov. Nie je predsa prijateľné, aby vláda delila občanov na prvoradých a druhoradých, podľa toho, aké potraviny si na základe výšky DPH kúpia. Napríklad, taký chlieb, na ktorý sa vzťahuje 10-percentná DPH musí mať viac ako 400 gramov a navyše musí byť do 24-hodín od upečenia na pultoch obchodu. V opačnom prípade  pre takýto chlieb platí DPH vo výške 20 percent. Som presvedčený, že v tejto súvislosti je v praxi nemožné odkontrolovať to, že kedy sa na regály predajne takýto chlieb reálne dostal. To, že podľa vlády sú luxusom aj rožky, držky, tradičná slovenská bryndza či obyčajné vajcia, hovorí za všetko,“ upozornil Zsolt Simon, ktorý vyzval Roberta Fica, aby prezradil mená poradcov, ktorý prišli so zoznamom potravín,  na ktoré sa 10-percentná DPH vzťahuje. „Museli to byť veľmi oddýchnuté mozgy, keď takýmto spôsobom dokázali vyselektovať, ktoré produkty sú základnými potravinami a ktoré už luxusnými,“ uviedol podpredseda Most-Híd. 

Ak Ficovi, podľa Zsolta Simona, ide o občanov a nie len o ich hlasy v marcových parlamentných voľbách, nech zníži k 1. februáru DPH aspoň na všetky pekárenské výrobky. Podľa poslanca k tomu nepotrebuje ani súhlas parlamentu. „Aby rožok nebol luxusom, stačí zmeniť vyhlášku MPRV o pekárenských výrobkoch. „Vyzývam preto Roberta Fica, aby v súčinnosti s ministrom Jahnátkom upravili predmetnú vyhlášku a tak sa od  februára môže 10-percentná DPH vťahovať na všetko, čo pekári vyprodukujú. Pokiaľ to má byť problém, tak sa len potvrdí, že zníženie dane na potraviny je iba cieleným lovom voličov,“ upozornil Simon.

Ako ďalej uviedol, objem peňazí, ktoré sa úpravou smernice musia vynaložiť zo štátneho rozpočtu, je prakticky zanedbateľný. „Môže ísť nanajvýš o 15 miliónov eur. Som presvedčený, že máme na to aby všetky potraviny mali nižšiu DPH, pretože občania si to zaslúžia. V situácii, keď sa ekonomike sa darí, deficit verejných financií je konsolidovaný, musí byť prioritou pomôcť ľuďom a nie sponzorom cez predražené štátne nákupy. Je výsmechom, že pre občanov na daniach na vybrané potraviny odpustí Ficova vláda asi 80 mil. eur, kým porovnateľná čiastka skončí vo vreckách dvoch-troch subjektov blízkych Smeru len za jediný rok cez štátne zákazky. Navyše, Fico na úprave valorizácie dôchodkov  ušetrí na každom dôchodcovi ročne približne 120 eur. Aj to sú prostriedky, ktoré postačujú, aby sme si na Slovensku nekupovali lacnejšie iba vládou vybrané potraviny.“

Zsolt Simon ešte pripomenul, že strana Most –Híd rovnako, ako v roku 2014, aj naďalej bude presadzovať, aby všetky potraviny mali nižšiu DPH ako 20 percent. „V roku 2014 bol náš návrh vládnou stranou zamietnutý napriek tomu, že ekonomike sa darilo a deficit klesol po tri percentá. Aj to je dôkaz o tom, že pre Smer  nie sú reálne lacnejšie potraviny a blaho občanov prioritou,“ dodal Zsolt Simon.

- Reklama -