Vörös (Most-Híd): „Ak sú peniaze na drahý informatizačný projekt, tak sa určite nájdu aj na zvýšenie učiteľských platov!“

0
Poslanec NR SR za stranu Most-Híd Péter Vörös. (Autor: SITA)

Iniciatíva slovenských učiteľov ohlásila minulý týždeň štrajkovú pohotovosť, pretože vláda dlhodobo ignoruje požiadavky stavovských organizácií pedagógov. Požadujú od vlády, prijala legislatívne opatrenia na zlepšenie finančného ohodnotenia učiteľov, pričom ak sa tak nestane do do 25. januára, učitelia vstúpia do neobmedzeného štrajku.

Poslanec za stranu Most-Híd Péter Vörös ubezpečil pedagógov, že je na ich strane. „Nejde o nový problém. Učiteľské platy už dlhé roky nedosahujú požadovanú úroveň a minister školstva pristupuje k požiadavkám učiteľov mimoriadne cynicky“ – vyhlásil poslanec, pričom poukázal na vyhlásenie ministra Draxlera, podľa ktorého je priemerný plat učiteľov 1000 eur. „Minister buď bez akýkoľvek zábran klame a podvádza, alebo o realite jednoducho nemá ani poňatia. Bez ohľadu na dôvody, ktoré ho vedú k vyhláseniam na tému požiadaviek učiteľov však platí, že za súčasného stavu pán Draxler nemá čo hľadať na čele rezortu.“ – hodnotil prístup ministra Péter Vörös a dodal: „Ak sú peniaze na informatizačný projekt, ktorý sa realizuje prostredníctvom súkromnej spoločnosti za 20 miliónov eur, tak sa určite musia nájsť v rozpočte peniaze aj na zvýšenie miezd učiteľov.”

Podľa poslanca sú požiadavky učiteľov opodstatnené. „V najhoršej situácii sú začínajúci učitelia bez praxe. Ak chceme, aby naše deti vyučovali odborne pripravení pedagógovia, ktorí svoju profesiu vykonávajú na vysokej úrovni a s radosťou, nemôžeme ďalej ignorovať  ich požiadavky na lepšie finačné ocenenie,  a tým aj adekvátne spoločenské postavenie hodné učiteľskému stavu!”

 Podľa poslanca je akcia veľmi dobre načasovaná: „Vládni predstavitelia, samozrejme, považujú iniciatívu učiteľov za spolitizovanú, hoci veľmi dobre vedia, že nestojí za nimi žiadna konkrétna strana. Učitelia nie sú naivní, veľmi dobre vedia, že práve v tomto období pred voľbami môžu najefektívnejšie presadzovať svoje záujmy, pretože vládna strana je nútená vo zvýšenej miere dbať o svoj imidž.”

Iniciatívu doteraz podporilo 167 škôl a 3140 pedagógov, pričom Vörös verí, že sa pripoja aj maďarské školy. „Tieto požiadavky sa rovnako týkajú aj pedagógov národnostných škôl. Pre nás, Maďarov, je mimoriadne dôležité, aby sme vyslovili s touto iniciatívou solidaritu, pretože minister Draxler spolu s vládnou stranou Smer nenapomáhajú ani rozvoju národnostného školstva. Okrem toho, že hrozí zánik málotriedok, problémom je aj vyučovanie dejepisu na maďarských školách, či otázka zníženia počtu vyučovacích hodín z materinského jazyka na týchto školách” – dodal  poslanec NR SR za stranu Most-Híd, Péter Vörös.

- Reklama -