Hlavatý (NOVA): Ako si Čislák s Uhliarikom o sestričkách hrkútali

0
NOVA (Autor: NOVA)

Len aby pánovi ministrovi nebodaj niekto vážne neoponoval.

Výpovede zdravotných sestier sú problémom, ktorému by sa mal minister zdravotníctva naplno venovať a opozícia tvrdo kritizovať jeho (ne)činnosť.

Ak totiž v nemocniciach dá viac ako 1200 sestier výpovede a napriek silnému nátlaku riaditeľov a nadriadených v nich 700 zotrváva, ak navyše týchto 700 sestier patrí medzi najšpecializovanejšie (sestry na ÁRO, JIS alebo na intervenčnej kardiológii), no a pokiaľ hrozí, že viaceré kľúčové koncové nemocnice budú po odchode sestier paralyzované, tak to teda problém je. Minister sa tvári, že všetko je OK, ale nie je.

Výpadok sestier pochopiteľne zhorší zdravotnú starostlivosť, Čislák aj s riaditeľmi klamú, že nie. Kvalifikované sestru totiž minister nekúpi v samoobsluhe, sú to kvalifikované špecialistky. Ich príprava a vzdelanie trvá roky a sú potrebné dlhoročné skúsenosti. Len tak sa môže lekár aj pacient v kľúčových okamihoch na sestru spoľahnúť. Dnes už neplatí, že sestru na špecializovaných oddeleniach môže robiť hocikto, kto má zdravotnú školu. Že sa nahradí kus za kus. Toto si pán minister asi myslí, keď tvrdí, že ich nahradí.

Odhliadnuc od zhoršenia zdravotnej starostlivosti, ktoré odchodom sestier nastane, minister by mal veľmi pozorne vnímať signály, ktorý sestry vysielajú. Keď sa rozhodnú pre taký zúfalý krok ako je výpoveď, tak asi na to majú vážny dôvod. Nie? Asi tie ich platové a pracovné podmienky sú dosť pod úroveň. Nie? Toto ministra zdravotníctva netrápi? Aká je motivácia sestier, keď už roky bojujú za lepšie podmienky? Ako sa to premieta do zdravotnej starostlivosti? S úsmevom na tvári pracujeme pre pána riaditeľa? Nevadí, že sa každý naváža a vysmieva. Ale toto pána ministra asi tiež netrápi.

Namiesto toho, aby si so sestrami sadol a dohodol sa, zvolil opäť zaužívanú cestu eskalácie konfliktu. Zastrašovanie, falošné upokojenia verejnosti, že to zvládneme, klamstvá, že sa starostlivosť nezhorší, invektívy na zamestnancov. A to všetko z dielne údajne sociálne údajne demokratického Smeru. Sociálna demokracia má zastávať záujmy pracujúcich? Či zle to chápem?

Verejnoprávna televízia zareagovala dnes na túto vážnu situáciu diskusnou reláciou O 5 minút dvanásť v primetime. Správne. No ale koho si to pozvala? Kto mal tvrdo kritizovať pána minsitra Čisláka za jeho kroky? Pán exminister Uhliarik. Presne ten, ktorý čelil úplne identickej situácii pred 4 rokmi. A reagoval úplne rovnako ako teraz pán minister Čislák. Čo mimochodom znamenalo koniec jeho politickej kariéry, KDH s ním do parlamentu neráta, zamenilo ho za pána Faktora. No a tento pán čonevidieť exposlanec má ministra kritizovať? Za čo? Že robí to isté ako on sám pred 4 rokmi? Tak toto je výsmech do očí sestier aj všetkých slušných občanov tejto krajiny. STV sa ohla a dnes slúži vládnucej elite. Nie prvý raz.

Záverom by som rád dal pánovi Čislákovi radu: na úvod sa ospravedlňte sestrám za hrubý nátlak a invektívy a po druhé, buď zvýšte v zákone koeficienty o 20% (tj na cca 1,0 priemernej mzdy pre sestry a rovnakou schémou pre ostatné zdravotné profesie alebo zaveďte progresívne koeficienty podľa praxe. Inak sa znemožníte na desať rokov. Ľudia nie sú hlúpi. Spýtajte sa vášho diskusného partnera z relácie STV, či mu to stálo za to.

- Reklama -