Župan Blanár: Od Ľudovíta k Jurajovi

0
Predseda Žilinskej VÚC Juraj Blanár (Autor: zask.sk)

Každoročne sa v januári zamýšľam, čo nám nasledujúcich 12 mesiacov prinesie. Významné výročia, podujatia, výzvy a tento rok dokonca i novú vládu. Pred 400 rokmi v možno pre niekoho magickom 1616 svet opustil uhorský palatín a rodák priamo z Lietavského hradu Juraj Turzo. V roku 2016 si tak pripomíname dôležité výročie človeka, ktorý sa do dejín vtedajšej uhorskej župy a celého Slovenska zapísal veľkými písmenami. Aj vďaka jeho vzdelanosti, diplomatickým schopnostiam, jazykovým znalostiam a umu sa dokázal úspešne zhostiť tých najvyšších postov v Uhorsku. A po Roku Ľudovíta Štúra nás tak čaká Rok Juraja Turzu.

U nás si ho pamätáme ako kráľovského radcu a palatína, ktorý sa veľkou mierou zaslúžil o rozvoj vtedajších panstiev na Orave, Bytči či Lietave. Možno málokto však vie, že Turzo prispel aj k šíreniu slovenčiny a na jeho panstvách bol náš jazyk veľmi využívaný práve v dobe, kedy vládla latinčina, nemčina alebo maďarčina. A pravdepodobne aj jeho zásluhou sa v niektorých uzneseniach často používal pojem „natio Slavica“. Budúce Slovensko tak Turzo malými krokmi podporoval už v 17. storočí.

Juraj Turzo sa zaslúžil aj o vybudovanie stavby s najväčšou renesančnou sálou v strednej Európe nachádzajúcou sa v regióne Horného Považia, a to nášho Sobášneho paláca v Bytči. Práve tu vydal všetkých sedem svojich dcér. Hovorí sa, že svadobné hostiny v tej dobe trvali aj dva týždne a na jednej z nich sa vraj zjedlo 23 teliat, 416 baranov, 957 husí, 2 609 sliepok, 214 prasiat, 19 slanín, 5 325 vajec, 278 jariabkov, 177 zajacov, 14 kaprov, 285 pstruhov, 5 sŕn, 31 moriek, 14 syrov a 35 libier bryndze. To už je čo povedať na žalúdky hostí v tom období.

Za vybudovaním Kaplnky svätého Michala, ktorá stojí pri najnavštevovanejšom hrade Slovenska – Oravskom hrade – stojí rovnako Juraj z rodu Turzovcov. A práve tu na Orave začnú už na prelome apríla a mája Turzove slávnosti, ktoré sa tento rok ponesú v znamení odhalenia toho, čo bolo našim očiam viac ako 25 rokov neprístupné. Oravský hrad otvorí novozrekonštruované priestory Turzovho paláca a ponúkne unikátnu výstavu vzácnych hrobových textílií. Podobnými exponátmi sa môže pochváliť len päť múzeí v celej Európe, a preto si 1. máj 2016 a návštevu Oravy zapíšte do kalendára dostatočne výrazne.

Zaujímavé podujatia budú počas celého roka obohacovať i naše kultúrne inštitúcie na Kysuciach, Turci a v Liptove. Priatelia, využite teda Rok Juraja Turzu a zavítajte do regionálnej knižnice, galérie alebo múzea vo vašom okolí, zoberte svoje deti, priateľov či známych, ktorí vás prídu navštíviť do Žilinského kraja, a ukážte im kúsok z našich dejín – tentokrát v podobe Juraja Turzu.

- Reklama -