Lajčák (SMER-SD): O kvótach sa už v EÚ nehovoří a je to aj zásluha SR

0
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

“V Európskej únii to však nefunguje tak, že sa to zruší, slávnostne odvolá, roztrhá sa papier. Jednoducho sa téma zatlačí do úzadia a nehovorí sa o nej,” podotkol Miroslav Lajčák na margo prípadného zrušenia kvót. Mechanizmus však podľa neho ani nefunguje a štáty ho neplnia. “K dnešnému dňu bolo relokovaných 272 ľudí, čo je 0,17 percenta z objemu. Keby sme relokovali aj všetkých 160 000, čo sme tým vyriešili, keď medzičasom prišiel milión ľudí?” zdôraznil Miroslav Lajčák.

Minister podotkol tiež, že z 11 hotspotov, kde by sme mali registrovať prichádzajúcich migrantov, fungujú len tri. “Môže teda niekto povedať, že to funguje? A nemôže pritom vravieť, že na vine sme my. EÚ zvolila administratívne riešenie komplexného problému, ešte ani tie kvóty sme nevyriešili inak ako diletantsky,” podotkol Miroslav Lajčák.

V EÚ sa podľa ministra na stôl dostávajú otázky ochrany vonkajších hraníc, dôslednej registrácie či spolupráca s krajinami pôvodu a krajinami tranzitu. “Stratili sme však medzitým kopu času, ale dnes sa už dostávame k správnym otázkam,” podotkol Miroslav Lajčák.

Zdroj: TASR

- Reklama -