Figeľ (KDH): Čo robí vláda pre ľudí?

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Tatry sú v bielom, celá kotlina a mesto Poprad sú v bielom. Viete, prečo je aj táto aréna vyzdobená do biela? … Lebo  BIELA JE LEPŠIA! Červené je dobré víno, nie politika. Modrá bola dobrá. Ale biela, biela je lepšia! Je to prvá farba slovenskej trikolóry. Symbolizuje život, mier, pravdu a čistotu politiky. Podľa týchto hodnôt žili a konali velikáni zápasu za slobodu národa a za spravodlivosť – Silvo Krčméry, Vlado  Jukl, Ján Ch. Korec, Anton Srholec, Rudo Fiby. V uplynulých 4 rokoch odišli spomedzi nás. Kvôli tým istým hodnotám  slobody, pravdy, pokoja, ale aj domova, života a rodiny sme sa tu zišli aj my. A sme odhodlaní urobiť maximum pre ich upevnenie aj po marcových parlamentných voľbách. 

Vážení hostia, dámy a páni, milí priatelia!

Vitajte v Poprade, na malebnom Spiši, pod nádhernými Tatrami!

Tatry sú krásne, sú vysoké, sú slovenské.  Ich končiare sa ťažko zdolávajú, ale zdolať sa dajú. Ajnaše ciele sú šľachetné, sú náročné, ale dosiahnuť sa dajú!            

Pozdravujem aj tých, čo sú s nami spojení TV prenosom. Voľby rozhodnú o tom, aké bude Slovensko, aké ho odovzdáme našim deťom. Čo prevládne? Populizmus, korupcia, ďalšie zadlžovanie národa, úpadok vzdelanosti a strata perspektívy? Alebo zodpovednosť, spravodlivosť a rovnosť pred zákonom, tvorivosť a celková vyspelosť?

4 roky absolútnej vlády jednej strany potvrdzujú, že SMER nevie účinne riešiť nezamestnanosť a nechce dôsledne riešiť korupciu. Ak podľa prezidenta 3000 ľudí ročne zomrie pre nedostatočnú/nekvalitnú/neúplnú zdravotnú starostlivosť – to je neprijateľné, ba trestuhodné. Slovenská vláda nevyrieši problémy s migrantami v Nemecku. Ale vláda je jednoznačne zodpovedná za naše zdravotníctvo. Premiér urobí za týždeň 4 tlačovky o utečencoch, ale ani jednu k sestrám, nemocniciam a kolapsu v zdravotníctve.

Čo robí vláda pre ľudí? To ako chráni ľudí?  Ktorých a koľkých naozaj chráni?

V Školstve Premiér mení ministrov, ale nemení prístupy, nerieši problémy; vývoj už nedáva reálnu nádej na podstatnú pozitívnu zmenu.

Našu krajinu neohrozujú migranti a utečenci zvonku natoľko, ako odliv mozgov a mladých ľudí zvnútra SK. To su tiež utečenci, ale žiaľ, zo Slovenska! Vyše 300 000 mladých a vzdelaných Slovákov žije v zahraničí. Väčšina z nich stratila nádej na perspektívu dobrého, spokojného domova. Stretol som viacero takýchto mladých rodín. Deti a rodiny – to je najcennejší potenciál, ktorý sa nám takto stráca.

Dvojciferná nezamestnanosť a sociálne balíčky po 8 rokoch premiéra Fica sú potvrdením chudoby Slovenska. Sú potvrdením zlyhania a sú karikatúrou sociálneho štátu.  Takto skutočný sociálny štát nevyzerá. Žiada sa zvolať: Ľudia, Kráľ je nahý! 

Sme na rázcestí: Sú na výber dve línie. Prvá – línia moci, ktorá ľudí ovláda – riadia ju záujmy silných skupín, hľadá moc pre moc samotnú, hlása istoty s obmedzovaním slobôd a práv, uchyľuje sa k populizmu. Kam to smeruje? Dovolte mi teraz zacitovat: “Ak sa neprijmú nové opatrenia vo forme reforiem alebo zvýšenia daní, do 15 rokov môže čeliť Slovensko otázke bankrotu.” … Taký je hlavný odkaz správy o dlhodobej udržateľnosti verejných financií, ktorú vypracovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Toto je grécke smerovanie.

Po druhé, existuje cesta pravdy a pravdivých riešení  – moc, ktorá ľuďom slúži, vláda sa riadi rozumom a svedomím, garantuje slobodu, rovnosť, spravodlivosť. Cesta, ktorú už poznáme – z čiernej diery podľa niektorých sa SK stalo európskym tigrom. KDH bolo pritom!

Vážení spoluobčania, vy rozhodnete, či na rázcestí pôjdeme doľava, ako doteraz alebo to otočíme viac doprava a dohora.

Víziou KDH je Slovensko, ktoré je bezpečným domovom pre spokojné rodiny.  Dnes dopoludnia sme dokončili a prijali volebný program, ktorý reprezentuje KONKRÉTNE KROKY NA 4 ROKY. Je to súpis opatrení pre rast zamestnanosti a podnikania, na zníženie zdanenia pracujúcich a rodín, pomoc seniorom a invalidom, pozdvihnutie nášho školstva a zdravotníctva, rodín s deťmi sociálnej, ľudia. Našou ambíciou je, aby to bol nielen volebný a následne aj vládny program. Lebo je to dobrý program pre Slovensko bezpečné, spravodlivé a vyspelé. A čo je dôležité, podporuje ho skúsené a akcieschopné hnutie kresťanských demokratov. A podporuje ho 150 tu prítomných kandidátov. Sú medzi nimi skúsení politici, ale aj noví, mladí, vzdelaní kandidáti, kresťanskí aktivisti, líder asociácie malých podnikateľov a živnostníkov, rómsky vysokoškolský pedagóg, Slovenka roka i vozíčkár, experti i predstavitelia ďalšieho subjektu – Občania SK. Títo ľudia vnímajú politiku ako službu spoločnému dobru vo verejnom záujme. V tomto duchu sa uchádzame o Vašu dôveru. Uchádzame sa o mandát s cieľom zostaviť vládu, ktorá bude zodpovedná a stabilná. Iba stabilita nestačí. 4 posledné roky to veľmi viditeľne a opakovane potvrdzujú, že súčasná stabilná vláda trpí troma deficitmi: nedostatkom spravodlivosti, nedostatkom kontroly a nedostatkom zodpovednosti.

KDH je pripravené prevziať zodpovednosť za ktorýkoľvek sociálny, hospodársky či silový rezort. Máme ľudí odborne zdatných a kompetentných, silný ekonomický tím, systémové a udržateľné riešenia a máme odvahu a odhodlanie zodpovedne konať. Nebojíme sa problémov a ťažkých rozhodnutí. Rozhodnutie ako ďalej už  nemá v rukách SMER. Rozhodnutie urobia ľudia – zdravotníci, učitelia, živnostníci 5. marca.

Obraciam sa ponajprv na tých, čo nám prejavili dôveru pred 4 rokmi. Bolo vás 225 tisíc. Ďakujem vám. Boli sme dôslednou a konštruktívnou opozíciou. Obhajovali sme ústavnosť, verejný záujem a kresťanské hodnoty. To je základ nášho ústavného vlastenectva.

Predkladali sme celé štyri roky riešenia, hlavne ekonomických a sociálnych problémov. Boli odmietané väčšinovou mocou. Ale v poslednom roku sa viaceré z nich objavili v tzv. sociálnych balíčkoch vlády. Vďaka iniciatíve a odvahe sa nám podarilo takmer nemožné – z opozície presadiť ústavné zmeny v oblasti rodinného práva a justície. Naplnili sme svoj prísľub a záväzok voči voličom. Slovensko má ústavné ukotvenie definície a ochrany manželstva. A začal sa proces reálnej deharabinizácie súdnictva. 

Vďaka vám za dôveru a podporu nášho úsilia. Nie vždy a nie všetci naši zástupcovia v tejto zodpovednosti obstáli. Dá sa to zlepšiť, chceme to zlepšiť. Uchádzame sa o Vašu dôveru znovu.

Povzbudzuje ma, že na základe stratégie KDH+ sa k nám pridávajú noví ľudia, ba aj nositelia mandátov na všetkých úrovniach politiky – národnej, európskej, regionálnej a miestnej. Za všetkých spomeniem len Ivana Štefanca a Jozefa Mikuša. Alebo odborníci a osobnosti verejného života ako sú majster sveta Ján Filc, ústavný právnik Peter Kubina, bývalý splnomocnenec vlády pre Rómov Miro Pollák a expert pre obranu a bezpečnosť Peter Švec. Po rokoch odchodov z KDH nastal čas príchodov a návratov. Je to dobré pre Slovensko. Spájame ľudí dobrej vôle na báze spoločných hodnôt a cieľov.

Obraciam sa na tých, ktorým je KD blízka, sympatizujú s ňou, a zvažujú, koho voliť.

S pokorou a s hrdosťou vám chcem povedať: NIE SME NAJLEPŠÍ, ALE ŠIROKO-ĎALEKO LEPŠÍCH NENÁJDETE! Máme nedostatky a slabiny, ale SPOLU môžeme byť lepší, SPOLU budeme SILNEJŠÍ.

Ktorá SK parlamentná strana zápasí – kontinuálne a úspešne – už od Novembra ’89 o našu slobodu a demokraciu?

Nevznikli sme dohodou mecenášov, ani nepili kolu v goriliom byte. Sme slobodné hnutie ľudí, ktorých spája hodnotové presvedčenie. Vnímame politiku ako službu spoločnému dobru vo verejnom záujme. Ľudia sú omylní, a preto obhajujeme dôležitosť transprentnosti, vyváženosti moci a kontroly moci. Arogantná moc vraví: VYHRAJ VOĽBY A MÔŽEŠ VŠETKO. My tvrdíme: VYHRAJ VOĽBY A MÔŽEŠ VIAC SLÚŽIŤ A POMÔCŤ ĽUĎOM! Tu je pomenovaný ďalší rozdiel medzi SMERom a KDH!

Ktorá parlamentná strana má predsedu, ale jej existencia nie je závislá od svojho predsedu?

Ktorá parlamentná strana môže mať na kandidátke aj bývalého predsedu, lebo si váži prácu a politickú kultúru?  Je to KDH. Budeme ďalej dvíhať politickú kult, lebo je potrebná, je dôležitá.

Ktorá parlamentná strana tu presadila vznik miestnej a regionálnej samosprávy, lebo verí ľuďom?

Budeme posilňovať miestnu a regionálnu demokraciu. Vrátime sa k predmečiarovskému volebnému zlomu. Priblížime politiku a mandáty k ľuďom.

Ktorá parlamentná strana presadzuje princíp “1 mandát stačí” ?

Presadíme, aby župani, primátori si museli vybrať, čo chcú robiť naplno. Aby v parlamente nesedeli zberatelia funkcií a mandátov.

Ktorá parlamentná strana presadila sen o slovenskej hviezdičke a túžbu po dôstojnom mieste Slovenska v zjednotenej Európe?

Odmietame superštát, trápi nás kríza dôvery a slabá akcieschopnosť EÚ. Budeme pôsobiť tak, aby EÚ bola dobre zorganizovaným a efektívnym. Máme skúsenosti a silné vzťahy s Európou. Predsedníctvo SR 2016 – jedinečná príležitosť potvrdiť SK zrelosť pre vážnu eur zodpovednosť. Neexistuje druhý pokus pre prvý dojem. Chceme a dokážeme, aby SK Predsedníctvo bolo úspešné. A s ním aby bola úspešná aj naša Európa.

Ktorá parlamentná strana prišla s myšlienkou, návrhom a nakoniec presadila rovnú daň?

Ak budeme vo vláde – Vrátime sa k tzv. rovnej dani v lepšej forme, a znížime daňové zaťaženie príjmov z práce a podnikania. Ako prvé zrušíme daňové licencie. Lebo reprezentujú daň zo straty. Viete, čo pripomínajú? Povinné naturálne dávky za totality v 50-tych rokoch. Aj keď roľník nemal z čoho, napríklad pre slabú úrodu, aj keď mu nezostalo pre deti, štát žiadal a aj nasilu zobral kontingent obilia, zemiakov, mlieka. Zvlášť živnostníci a podnikatelia, ktorí sú dnes žmýkaní vládnou politikou, často šikanovaní daňovákmi a likvidovaní neplatením faktúr, si zaslúžia viac kyslíka, viac dôvery a podpory. Lebo tvoria hodnoty, pracovné miesta, ale nedostávajú od štátu spoľahlivé služby, ba ani zaslúžené platby. Najnedisciplinovanejším platcom je štát. Napríklad štátne nemocnice majú dlh takmer pol miliardy! To sa musí zmeniť!

Ktorá parlamentná strana sa aj po 20 rokoch vytrvalo vracia k úkladnej vražde Roberta Remiáša a k hanebným amnestiám, ktorou štátna moc amnestovala štátne zločiny?

SK je jedinou krajinou v modernej Európe, kde takéto hrubé zneužitie práva zostalo bez nápravy. My to tak nenecháme! S podporou slušných ľudí po voľbách otvoríme dvere spravodlivosti. Lebo ľudia si zaslúžia spravodlivosť viac než vlaky zadarmo! Moc má slúžiť pravde, nie ju zakrývať alebo popierať.

Ktorá parlamentná strana mala odvahu liberalizovať železničnú osobnú dopravu a umožniť konkurenciu v záujme cestujúcich a vyššej kvality služieb?

Budeme rozvíjať naďalej modernú infraštruktúr, aby bola bezpečná, konkurencieschopná a slúžila pre modernizáciu všetkých regiónov a rozvoj silného cestovného ruchu u nás.

Ktorá parlamentná strana mala odvahu zrušiť Ficove  diaľničné PPP kšefty a zachrániť slovenskému národu  miliardy eur?

Kontrakty znamenali výstavbu 105 km medzi Žilinou a Prešovom s prevádzkou a údržbou na 30 rokov za 17 mld eur. Úseky boli súťažené klasicky a transparentne. Dnes sa stavajú a dokončujú. Len na stavebných nákladoch je rozdiel 2 mld, čiže 2 tisíc miliónov – 2 tisíc CT-čiek. Prechodom na eurofondy sme ušetrili ďalšie 1.2 mld eur. A kde sú tie miliardy? Tieto miliardy môžu byť dnes použité v zdravotníctve či školstve. A už len pripomínam, že 60 % peňazí z celého objemu mali tvoriť finančné náklady – zisky bánk, dividendy a zisky koncesionárov. Áno, bol medzi nimi aj Široký a Váhostav. Pýtajte sa pred voľbami a pri voľbách, prečo a komu mali Slováci platiť miliardy eur navyše?Nepočul som o inej krajine vo svete, kde by bol minister atakovaný a odvolávaný za to, že dodržiaval zákony a konal vo verejnom záujme?

Ideme a pôjdeme za tým, čo je správne a dobré, nielen za tým, čo je populárne.

Chcem všetkým občanom, politickým partnerom i ekonomickým a finančným subjektom za seba a za hnutie odkázať:

Gorazd Zvonický: “nikoho nekupujem, seba nepredávam!”

Karol Kuzmány: nás “dar nezvedie, hrozba neskloní”

Po tretie, chcem sa prihovoriť tým, ktorí nás doteraz nevolili a neplánovali, ale aj tých, ktorí zatiaľ nikoho nevolili.

Vážení spoluobčania,

Spomeňte si na svoju situáciu pred 4 rokmi a porovnajte ju so situáciou dnes. A položte si otázku:Žije sa mne a mojim blízkym lepšie? Máme vyšší príjem, lepšie verejné služby, zvlášť v školstve a zdravotníctve? Je okolo nás menej korupcie a byrokracie? Ak ste spokojní, ak je Vaša odpoveď áno, nemám čo dodať, iba Vám na úvod roka ešte raz zaželať všetko dobré.

Ale ak nie ste spokojní, je dôležité urobiť zmenu. Je potrebné, aby Váš hlas nezostal doma. A je tiež dôležité, aby Váš hlas neprepadol, lebo tým podporí súčasný vývoj. Ak nie ste spokojní so stavom a smerovaním našej krajiny, ponúkam Vám akcieschopnú alternatívu – alternatívu zodpovednej politiky.  Ponúkam Vám konkrétne kroky na 4 roky, aby Slovensko bolo bezpečným domovom pre spokojné rodiny. Aby SK a Európa boli dobrým miestom pre spokojný život.

Keby Ján Filc s tímom hokejistov sa bol šiel len zúčastniť MS 2002, bol by zvíťazil? Keby naši neverili vo víťazstvo, nabili by sme svetové hokejové veľmoci? A predsa sa to podarilo!

Mladý biblický Dávid vyhral nad silným Goliášom, lebo mal odvahu, bol šikovný a triafal presne. Môžu Dávidovia aj dnes vyhrávať? A záleží nám na tom?

Čo k tomu treba? To, čo nás robí zrelými občanmi – odvahu a statočnosť.

Preto NEBOJME SA! Povzbudenie NEBÁŤ SA nám opakovane dával veľký priateľ – Karol Wojtyla, neskôr pápež Ján Pavol II, dnes už svätec a patrón kresťanských demokratov na Slovensku.

Nebojte sa, priatelia, Goliáša možno poraziť! Ale musíme mať odvahu a statočnosť Dávida. Tak ako to pred rokom za podobne ťažkej situácie tu na východe primátorských voľbách  ukázali Jožko Švagerko v Poprade, Andrea Turčanová v Prešove, Milan Majerský v Levoči a ďalší.

Pápež František na úvod tohto roka povedal: Stavte na veľké ideály, na veľké veci. Pretože Boh si nás nevybral pre malé veci. Choďte vždy za veľkými vecami! Buďte odvážni a choďte proti prúdu.

Priatelia, naším ideálom je víťazstvo zodpovednosti. Víťazstvo zodpovednosti je možné, je potrebné a je dôležité! Tatry sú krásne, sú vysoké, sú slovenské.  Ich končiare sa ťažko zdolávajú, ale zdolať sa dajú. Aj naše ciele sú šľachetné, sú náročné, ale dosiahnuť sa dajú!

Nech nám v tomto úsilí Pán  Boh pomáha!

- Reklama -