Šanca vyzýva ministra Čisláka, aby so sestrami rokoval

0
Šanca (Autor: Šanca)

Ten pri presadzovaní zákona o odmeňovaní zdravotníkov ignoroval požiadavky sestier. Myslí si to podpredseda ŠANCE a poslanec NR SR Viliam Novotný.

Podľa neho novela zákona o poskytovateľoch, ktorú parlament schválil po prelomení prezidentovho veta v decembri minulého roka, sestrám v štátnych nemocniciach garantuje v priemere o 100 eur nižšie platy, aké v skutočnosti už dosiahli a nijako nerieši  odstupňovanie odmeňovania podľa odpracovaných rokov, čo bola zásadná požiadavka sestier.

„Napriek tomu, že som ministra aj poslancov Smeru opakovane upozorňoval na to, že zákon je zlý a vyženie sestry z nemocníc, úplne ignorovali realitu. Smer tak svojou aroganciou vedie mnohé nemocnice do krízového stavu. Veď výpovedná lehota takmer 700 sestier skončí do 20 dní“, vysvetľuje V. Novotný.

Podľa V. Novotného budú všetky opatrenia, o ktorých rozprávali minister Čislák aj hovorkyňa Prešovskej nemocnice, od spájania oddelení cez presúvanie pacientov do iných nemocníc, na úkor pacientov. „Prečo majú znovu pre neschopnosť Smeru trpieť pacienti?“, pýta sa V. Novotný.

Šanca preto vyzýva ministra Čisláka, aby nestrácal čas a robil to, na čo sme ho vyzývali od leta – konečne rokoval so sestrami. Iba dohoda so sestrami môže zabrániť hroziacemu krízovému stavu v slovenských nemocniciach.

- Reklama -