Závacká (PD): Slovensko nie je krajinou druhej triedy

0
PRIAMA DEMOKRACIA (Autor: PRIAMA DEMOKRACIA)

Naopak, tisíc rokov sme boli aj my ovládaní, a sme ovládaní aj teraz – EÚ. Zakladatelia EÚ Róbert Schuman, K. Adenauer, Gasperi si predstavovali úplne inú Európu ako dnes. EÚ sa skôr správa ako kolónia USA než Európa. Je plná zvrhlosti.

Za tisícročné podrobenie si môžeme aj samy. Stále sa hádame, sme nejednotní. Poliaci v zahraničí sa podržia vzájomne, Slováci sú vo svete na vlastnú päsť.

Nepomáhajú si. Nevieme si vážiť svoje. Kamarátka hovorila, že keď bola v Maďarsku, všetko tam mali pekne upravené. Kvety, odpadkové koše. Maďari vedia aj z tej najmenšej dediny urobiť turisticky príťažlivé miesto. Na Slovensku máme kopu krásnych miest, a človek sa tam nemá ani chuť vracať, keď vidí, aké sú zanedbané. Konkrétny príklad? Vlakové nástupište Ružín, stanica nefunkčná, sedieť sa nedá kde, a odpadky naokolo. Okolo vodnej priehrady Ružín sú brehy plné odpadkov. A lesné cesty? Neudržiavané, zarastené krakmi.

Zbavujeme sa svojich lesov, drevo vyvážame do Poľska a z Poľska potom kupujeme drahý nábytok. Ja robím šperky, teraz som si kúpila skrinky, šperkovníčky, ako polotovar. Farbami a technikou decoupage si to upravím podľa vlastných predstáv alebo ako si to zakazník želá. Na cenovke vidno, že krajina dovozu je Čina. My také polotovary dovážame z Číny, ktoré by sme si mohli vyrobiť samy. Kopa odpadkov zo spracovania stromov sa páli. Miesto toho, aby sme tie zbytky využili napríklad na takéto polotovary.

Ako si nás môžu vážiť iné krajiny, ak si nevážime seba? Neviem či je to pravda, či nie. Ale moja známa povedala, že Nemec zamestnávateľ svojho zamestnanca nepodrazí. Iba cudzinca. Slovenský zamestnávateľ svojich zamestnacov podráža ako na výrobnom páse.

Na južnom Slovensku by sme mohli pestovať vlastnú zeleninu, ovocie. Pôda je tam veľmi úrodná. Miesto toho sa stávajú priemyselné parky, golfové ihríska. Ďalší dôvod, prečo si nás nevážia, ale sme ako krajina druhej triedy.

Rešpekt sa nedá získať agresiou voči iným krajinám, to vzbudzuje iba strach.

Slovensko má predsa naviac. Ku rešpektu by nám pomohla potravinová sebestačnosť. Vlastný ekonomický potenciál. Viac vyvážať, než dovážať. Máme krásnu prírodu, ale nevážime si to.  

- Reklama -