Vojakov čakajú v roku 2016 zmeny vyplývajúce z nového zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov

0
Slovenskí branci (Autor: archív)

„Na príprave tohto zákona sa výrazne podieľali vojaci, pretože našou snahou bolo zapracovať do neho práve čo najviac ich požiadaviek. Výsledkom je zákon, ktorý má predovšetkým zastabilizovať vojenský personál a  oproti doterajšiemu stavu nastavuje nový transparentnejší a flexibilnejší systém služobnej kariéry profesionálneho vojaka,“ vysvetlil minister obrany SR Martin Glváč.

Ako zdôraznil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim, nový zákon prispeje k skvalitneniu výkonu služby profesionálnych vojakov. „Pozitívnou správou pre všetkých vojakov je, že v rámci sociálnych istôt sa zachovávajú všetky dôležité ostatné platové náležitosti profesionálnych vojakov, ako sú príplatky a príspevky,“ povedal.

Nový zákon prináša nový pohľad na systém personálneho manažmentu zavedením stálej štátnej služby, čo predstavuje zmenu filozofie štátnej služby profesionálneho vojaka na celoživotné povolanie, a to pre najkvalitnejších a odborne pripravených profesionálnych vojakov. Pre prijatie do stálej štátnej služby je potrebné dosiahnuť 17 rokov služby, potom v nej budú môcť vojaci zotrvať až do dosiahnutia vekovej hranice 55 rokov. V priamej súvislosti s tým je tabuľka hodnostných platov rozšírená o ďalšie dva stupne, čo znamená, že platy budú stúpať v porovnaní s dnešným stavom po dlhšiu dobu. Zvyšovanie platov sa ale dotýka aj tých platových stupňov v tabuľke hodnostných platov, ktoré v súčasnom systéme odmeňovania pre mnohých už dosiahli strop. Aj v systéme služobnej kariéry profesionálneho vojaka sú nastavené nové pravidlá, ruší sa nepopulárny konkurenčný výber ako podmienka na povyšovanie profesionálnych vojakov do vyšších hodností a naopak sa posilňuje postavenie a právomoc veliteľov v kariérnom postupe profesionálnych vojakov a to aj v súčinnosti s garantmi vojenských odborností.

Hodnostný zbor práporčíkov je už minulosťou. Profesionálni vojaci v práporčíckych vojenských hodnostiach sa transformovali do hodnostného zboru poddôstojníkov pri zachovaní ich doterajších platových náležitostí. Ďalšou zmenou v systéme služobnej kariéry je aj flexibilnejší prístup k doplňovaniu dôstojníckeho zboru s tým, že sa otvára možnosť vzdelaným a schopným profesionálnym vojakom v poddôstojníckych hodnostiach prejsť do kategórie dôstojníkov za stanovených podmienok.

Nový zákon každému profesionálnemu vojakovi garantuje zachovanie náležitostí priznaných podľa súčasnej právnej úpravy a pre tých, ktorí nebudú súhlasiť s trvaním času štátnej služby podľa nového zákona, zaručuje zotrvanie v služobnom pomere minimálne do lehoty podľa pôvodnej právnej úpravy.

- Reklama -