Simon (Most-Híd): Fico nechráni existujúce pracovné miesta, ale ich ruší!

0
Zsolt Simon, bývalý podpredseda strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Neodbornosť vlády Roberta Fica podľa Zsolta Simona spôsobila, že v slovenskom agrorezorte boli zrušené tisícky pracovných príležitostí. A to napriek tomu, že vláda deklarovala podporu slovenských produktov, vrátane potravinovej sebestačnosti, podpory poľnohospodárov a potravinárov či rozšírenie ponuky slovenských potravín na pultoch obchodov.

„Realita je dnes taká, že dovoz potravín a tým aj saldo zahranično-obchodnej bilancie stúplo na 1, 038 miliardy eur. Keď nespracujeme potraviny doma, potravinárstvo logicky ide do útlmu. Rok 2014 bol toho dôkazom, keďže v potravinárskom priemysle sa zrušilo až 7500 pracovných miest,“  pripomenul Zsolt Simon, ktorý súčasný nepriaznivý stav pripisuje krokom, ktorými vláda prijala zlé zákony, zvýšila daňovo odvodové zaťaženie a vytvorila priestor pre korupciu v štátnej správe pri prideľovaní dotácií.

„Za veľmi zlý v tejto súvislosti považujeme zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných reťazcoch, ktorý vláda Ivety Radičovej zrušila, no Ficova vláda ho znova uviedla do praxe od januára 2013,“ upozornil Simon, ktorý síce pripustil, že za rok 2014 pribudlo v poľnohospodárstve 895 pracovných pozícii, výsledkom politiky Roberta Fica je však stále deficit predstavujúci  – až vyše 6600 miest.

Fico síce podľa Simona vo veľkom propaguje príchod spoločnosti Jaguar na Slovensko, ktorá vytvorí 2 834 nových pracovných miest, tie však budú štát stáť 129,8 milióna eur za päť rokov, čo znamená, že daňoví poplatníci krajiny prispejú  mesačne na každého jedného zamestnanca za päť rokov sumou 726 eur. „Táto vláda tvorí nové pracovné miesta iba za pomoci obrovských štátnych investičných stimulov a aj v prípade spoločnosti Jaguar je korektné povedať, že tí, ktorým poskytne táto firma robotu nepriamo cez rôznych subdodávateľov, budú stáť štát ďalšie investičné stimuly.“

Ako ďalej Simon pokračoval, Most-Híd nie je proti príchodu zahraničných investorov na Slovensko. „Našou prioritou je však predovšetkým  záchrana existujúcich pracovných miest, podpora domácich podnikateľov a až následne môžu prísť na rad investičné stimuly pre zahraničných investorov.  Ako potvrdzuje graf vývoja zahranično-obchodnej bilancie v agrosektore , za nepriaznivou situáciou nie je štatistická chyba, ale neschopnosť Ficovej vlády chrániť existujúce pracovné miesta  a zlepšovať podmienky pre domácich podnikateľov,“ dodal podpredseda strany Most-Híd.

- Reklama -