Zemanová (SaS): Čudné správy zo Slovenska, minister Žiga

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Minister Žiga je s odpočtom vo svojom rezorte spokojný. Nuž, keď je niekto nadšený schválením zákona, ktorý mal takmer 3000 pripomienok, je to prinajmenšom čudné. Zákon namiesto odstránenia prekážok zavádza nové procesy, ktoré zvýhodňujú jednu skupinu a sťažujú fungovanie obcí a podnikateľov. To v konečnom dôsledku neprinesie efekt čistejšieho Slovenska bez čiernych skládok. Minister môže hľadať v rozpočte ďalších 10 miliónov  eur na upratovanie Slovenska.

V súčasnosti sú občania Slovenska atakovaní v médiách čudnými správami zo Slovenska týkajúcimi sa aj realizácie protipovodňových opatrení. Z eurofondov boli realizované rôzne protipovodňové opatrenia,  ktoré sú zamerané na zmiernenie dôsledkov nesprávnej environmentálnej poľnohospodárskej politiky a územného plánovania. Pán minister ako hlava envirorezortu by mal mať v sebe viac predvídavosti a odvahy nielen šepkať, ale najmä presadzovať riešenia. Už dnes môže plánovať protipovodňové opatrenia na rieke Nitra v dôsledku umiestnenia automobilky Jaguár v nevhodnej lokalite, či umiestňovanie iných projektov poškodzujúcich prírodu a krajinu. Kde je jeho reakcia na problematiku Vodohspodárskeho plánu a aký je jeho postoj k preukázateľným dopadom plánu?  Je pán minister spolu aj so svojim riaditeľom Vodohospodárskej výstavby Lazárom pripravený čeliť zodpovednosti za znárodnenie Vodného diela Gabčíkovo?  Nedoriešené kauzy envirorezoru sú zametané pod koberec, v tomto prípade však neplatí, že mlčať je zlato. Mlčať je byť spoluvinníkom!

Schválenie zonácie Národného parku Slovenský raj je užitočné. Pán minister Žiga mal priznať aj svoju nemohúcnosť pri nekonečnom príbehu zonácie TANAPu, ktorá ani po 15 rokoch sa nepohla dopredu?

Je pekné potľapkať sám seba po pleci, avšak spackané zákony a vágny postoj rezortu k zásadným problémom, ktorých riešenia  by mohli priniesť skvalitnenie životného prostredia na Slovensku, by si zaslúžili väčšiu dávku sebakritiky. Ide o rôzne výnimky, ústupky mega projektom a ďalšie nedôslednosti ministra Žigu  prehlbujú ekologický dlh spoločnosti.

Strana SaS ponúka konkrétne kroky v oblasti životného prostredia, pozrite si Program pre životné prostredie tu.

- Reklama -