Tilesch (TIP): UBER, neUBER!

0
TIP (Autor: TIP)

Ak ste náhodou o nich ešte nepočuli, tak cez AirBnB môžete prenajať svoju voľnú izbu turistom, ktorí si vás vyhľadajú cez aplikáciu. S Uber-om si zase môžete vo svojom voľnom čase zajazdiť ako osobný šofér alebo sa nechať odviezť. V obidvoch prípadoch využijete niečo, čo by inak stálo úhorom. Ja osobne obe tieto služby využívam ako zákazník a som s nimi maximálne spokojný.

Prečo o tom ale píšem? Uber začal u nás fungovať od augusta, a kým na jednej strane prišlo obrovské nadšenie zo strany cestujúcich, tak na strane druhej prišla obrovská kritika od mesta Bratislava (nakoľko Uber zatiaľ funguje len tam, žiaľ), od ministerstva financií ako aj od samotných taxikárov.

Hlavné body kritiky zahŕňali nekompetentnosť vodičov voziť ľudí, kvalitu vozidiel a, samozrejme, neplatenie poplatkov ako je licencia či povinné parkovacie miesto. Hneď prvé dva body kritiky by som bez otáľania zmietol zo stola. Keď som Uber vyskúšal po prvýkrát, prišiel po mňa luxusný džíp Subaru Forester, najlepšie auto, ktoré ma dovtedy viezlo ako zákazníka taxislužby. No a odvtedy to nebolo o nič horšie, veľká väčšina áut, ktorými som sa viezol, boli dobré autá, v dobrom technickom stave, čo sa nedalo vždy povedať o klasických taxíkoch. Nehovoriac o úrovni šoférov a diskusiách, ktoré som absolvoval. Medzi šoférmi nájdete ľudí z rôznych povolaní, ktorí šoférujú pre Uber, keď majú chuť a voľný čas. Čo sa týka témy nekvalifikovaných šoférov, aké ďalšie osvedčenie potrebujú? Majú predsa vodičských preukaz. Alebo nám chce niekto povedať, že s vodičským preukazom môžeme voziť seba, svoju rodinu, svoje deti, svojich kamarátov, ale nUBER, neUBER!ie cudzích?

Nemali by sme sa sťažovať na služby ako je Uber. Zamyslime sa skôr nad tým, prečo musia mať taxikári nejakú licenciu, ktorú si de facto len kúpia, prečo musia platiť rôzne druhy koncesií atď. Pravidlá nastavuje vláda a mnohé opatrenia sú skôr určené na vyberanie poplatkov a nie na zlepšovanie služieb, ktoré zvyšujú ceny jazdného. Nie, Uber nepodlieza ceny, štát cenu prepravného zvyšuje.

- Reklama -