SKOK!: Ak bude vládnuť SMER s klonmi KDH, odluka cirkví od štátu nebude

0
SKOK! (Autor: SKOK!)

„Najspravodlivejší spôsob ako financovať cirkvi je asignačná daň, ktorú platia priamo ľudia na základe svojho slobodného rozhodnutia. Finančnou odlukou cirkví od štátu sa totiž zvyšuje sloboda nielen občanov, ale aj samotných cirkví,“ povedal poslanec NR SR za SKOK! Daniel Krajcer.

Odluka cirkví od štátu bola základnou požiadavkou, ktorá sa objavovala v prvých novembrových výzvach pri spoločenských zmenách v roku 1989. Konkrétny návrh finančnej odluky predložili po prvýkrát v histórii samostatného Slovenska do parlamentu až poslanci strany SKOK! v septembri 2015. Poslanci Smeru a tzv. klonov KDH však tento návrh nepodporili.

„Po 25. rokoch naozaj nie je dôvod na ďalšie odkladanie tejto témy, ktorá má už dlhodobo väčšinovú podporu občanov Slovenska. Ak bude SKOK! súčasťou vlády, urobí všetko pre to, aby finančnú odluku cirkví od štátu aj naozaj presadil,“ dodal poslanec NR SR a predseda strany SKOK! Juraj Miškov.

SKOK!  je politickou stranou, ktorá presadzuje občianske princípy pri správe vecí verejných. Preto sme sa rozhodlipredstaviť vlastný model odluky štátu a cirkví, založený na zmene spôsobu financovania nielen aktivít cirkevných, ale aj na zmene spôsobu financovania obnovy národných kultúrnych pamiatok (ktorých údržba a rekonštrukcie predstavujú aj významnú časť výdavkov registrovaných cirkví) prostredníctvom asignovanej dane.

- Reklama -