SaS: Pakt medzi Smerom-SD a cirkvou ide proti ústave

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Priame financovanie činnosti cirkví a jej kňazov je v rozpore s ústavnou deklaráciou, podľa ktorej sa štát neviaže na žiadnu ideológiou či náboženstvo. Náboženská neutralita nie je v tom, že štát cez dotácie kontroluje všetky cirkvi. Ale v tom, že štát nijako neprispieva na činnosť žiadnej z nich, ale prispievajú samotní veriaci.

„Peniaze, ktoré cirkvi prijímajú od štátu, ich stavajú do podriadeného postavenia voči každej vláde. Osobitne to platí v prípade katolíckej cirkvi. Paradoxne, slovenským biskupom táto závislosť na štátnej moci neprekáža a so súčasným finančným modelom, ktorý im kedysi nanútili komunisti, sú vcelku spokojní. Cirkev a jej kňazi majú tak zdroje nielen zo zbierok, z výnosov zo svojho nemalého majetku, zo sobášenia či pohrebov, ale ešte aj z dotácií od štátu,“ píšu predstavitelia strany Sloboda a Solidarita.

Medzi svetskou mocou a katolíckou cirkvou tak existuje akýsi dlhodobý pakt o zachovaní finančného status quo. A netýka sa to len Smeru-SD, ale aj konzervatívnych kresťanských strán, ktoré nemali nikdy snahu vybudovať medzi štátom a cirkvami rovnoprávne vzťahy.

„Strana SaS pokladá ideologickú a náboženskú neutralitu štátu za mimoriadne dôležitý atribút spoločenského života osobitne dnes, keď sa voči modelu liberálnej demokracie stavajú rôzne radikálne a extrémistické alternatívy, podnecujúce nevraživosť a násilie,“ dodávajú liberáli. 

Ako však vidíme, na udržanie ideologickej a náboženskej neutrality štátu nestačí len ústavná proklamácia, ale je potrebná aj dôsledná obrana princípov, na ktorých takáto neutralita stojí. Preto sa strana SaS bude naďalej zasadzovať za financovanie cirkví prostredníctvom dobrovoľných príspevkov občanov.

„Takýto finančný model chápeme aj ako motivačný nástroj, ktorý zvýši kvalitu duchovného života spoločnosti. Od odluky cirkví od štátu očakávame intenzívnejší vzťah medzi veriacimi a cirkvami i viac zodpovednosti pri šírení náboženských posolstiev. Jednou z podmienok presadenia odluky cirkví od štátu je zrušenie Vatikánskych zmlúv. Zároveň chceme zdôrazniť, že odlukou cirkví od štátu sa štát nezbaví spoluzodpovednosti za stav sakrálnych pamiatok, ktoré sú dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenska,“ uzatvárajú saskári.

Richard Sulík, predseda SaS

Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS

Juraj Droba, tímlíder SaS pre osobné slobody  

- Reklama -