EDS: EÚ a rok 2016 – naša predstava

0
EDS (Autor: EDS)

Bude EÚ pokračovať v ceste akou kráčala posledné roky a predovšetkým v roku 2015 kedy sa naplno prejavili medzeri vo fungovaní a základnom poslaní Európskeho spoločenstva? Budeme pokračovať v nečinnosti, kontraproduktívnosti a hádkach, ktoré priam opantali Európu v priebehu roka 2015? Budeme dúfať v to, že problémy, ktoré trápia Európu i Slovensko ako utečenecká kríza, hrozba terorizmu, problémy vo fungovaní EÚ, vysoká nezamestnanosť, zlá sociálna situácia, vážne klimatické zmeny, porušovanie základných práv a vlády zákona či hrozba rozpadu Schengenu sa jednoducho stratia alebo vyriešia samé? Budeme naďalej dláždiť cestu nacionalistom a populistom, ktorých jediným cieľom je zničiť Úniu a dôležité hodnoty, na ktorých Únia už vyše 60 rokov stojí? ALEBO SI VYBERIEME NIEČO INÉ?

Rok 2016 znamená nevyhnutnosť uskutočnenia radikálnej zmeny kurzu vo fungovaní Európskej únie s cieľom vyriešiť problémy s ktorými si EÚ v roku 2015 nevedela dať rady. Európska únia sa musí nevyhnutne reformovať aby mohla konať efektívne. Vzájomné hádky medzi členskými štátmi oslabujú nielen EÚ ale i samotných členov spoločenstva, keďže neriešia problémy, ale naopak len situáciu zhoršujú. Je preto viac než potrebná nasledujúca voľba – voľba pozitívnej a konštruktívnej zmeny vo fungovaní EÚ a jej inštitúcii, ktorá by priniesla riešenie mnohých súčasných problémov EÚ, vrátane toho najpalčivejšieho problému – utečeneckej krízy.

Rok 2016 bude i rokom referenda o budúcnosti Británie v EÚ. Bolo by naozajstnou tragédiou ak by referendum skončilo vystúpením Spojeného kráľovstva z EÚ, pretože tým by sa nielenže vážne narušila integrita Európskeho spoločenstva, ale spôsobilo by to i celkové oslabenie už bez tak ťažko skúšanej Únie. V jednote je predsa sila a v roku 2016 to bude platiť viac ako kedykoľvek predtým. Práve referendum v Británii je vhodnou príležitosťou na začiatie konštruktívnej debaty o tom, aké reformy EÚ nevyhnutne potrebuje.

EURÓPSKA DEMOKRATICKÁ STRANA na Slovensku prostredníctvom svojho členstva v medzinárodných európskych štruktúrach PDE-EDP strany a ALDE Group Európskeho parlamentu bude naďalej pokračovať a snažiť sa presadzovať ciele, ktoré pokladáme pre Európu i Slovensko za kľúčové: vyriešenie migračnej krízy, predovšetkým jej príčin a zabezpečiť, aby sa situácia na Blízkom východe skonsolidovala a ISIS bolo porazené s cieľom zastaviť prílev utečencov do EÚ; zaviesť Európsku pohraničnú a pobrežnú stráž s cieľom zabezpečenia bezpečnosti vo vnútri EÚ; integrovať utečencov, ktorí do Európy už prišli, boli riadne preverení a získali azyl; podporiť európsku integráciu a program pre zjednotenú a silnú Európu ako jedinú záruku bezpečnosti, prevencii vojny, ekonomického rastu, konkurencieschopnosti, politického vplyvu a medzinárodnej vážnosti; posilnenie vývoja Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ a vybudovanie vlastnej jednotnej bezpečnostnej štruktúry; presadzovanie ochrany a dodržiavania ľudských práv a mnoho ďalších aktivít. Našimi hlavnými hodnotami sú mier, sloboda, demokracia, prosperita, solidarita a vzdelávanie, za ktorých presadzovanie v politických a celospoločenských otázkach sa silne zasadzujeme a budeme ich presadzovať na európskej úrovni aj v roku 2016.

Antonio Parziale
Zakladateľ a predseda EDS na Slovensku, člena PDE-EDP, ALDE Group a IED

- Reklama -